Најновије

ТРЕЋИ АТЕНТАТ НА ТРАМПА: Да ли је Америка све ближа грађанском рату

У САД је спречен и трећи атентат на председничком кандидата Доналда Трампа а, према доступним подацима, осумњичени је његов симпатизер који је успут и ентузијаста за оружје. Он је одбацио оптужбе и рекао да му није пало напамет да науди Трампу, каже за Спутњик новинар и колумниста Небојша Малић.

Пошто су га пустили уз кауцију, а да је заиста био атентатор онда би га задржали, чини ми се, каже Малић, да је локални шериф хтео мало да се рекламира, да каже: 'Видите како ми штитимо Трампа и како су ови у Лос Анђелесу девијанти и насилници' и да је ту мало претерао.

„У суштини клима тренутно у Америци је таква да полиција више воли да греши у смислу претеривања него да томе придаје недовољну пажњу и да се, не дај Боже, Трампу нешто деси. Јер већ је био један атентат и један спречени, тако да је само питање времена кад ће неко опет покушати“, додаје Малић.

Демократе претвориле Америку у земљу војних атентатора

Према његовим речима, демократама није у интересу да евентуално успе неки нови атентат на Трампа, пошто је после првог атентата Трамп „направио најбољи могући избор“ кад је као кандидата за потпредседника САД именовао Џеј Ди Венса.

Венс се показао као изузетно оштар кандидат и у случају ако би се нешто десило Трампу, он би лако могао да изнесе кампању, пре свега јер је основна порука демократа да је Трамп злочинац и да за њега не треба гласати. А против Венса немају апсолутно ништа, тако да ако неким случајем и успеју да смакну Трампа, онда ће Венс да их победи, истиче Малић.

„Нећу да сумњичим демократе да су организовали атентате али проблем је у ономе што се зове стохастичким тероризмом. Значи, направили сте атмосферу у којој се самостални атентатори, којима нико не управља и нико им не наређује, самостално одлучују да то ураде због климе у медијима. Такав је отприлике био овај проукрајински атентатор Раут ког су ухапсили на Флориди на голф терену. А сасвим је могуће да је и онај први, мада се о њему не прича, можда имао неких сумњивих веза са ФБИ. Али суштина приче је да кад ви направите такву климу и од земље од 300 милиона и кусур становника – легију, земљу војних атентатора, не можете баш да им кажете – е сад престаните!“

Ситуација гора него 1968.

Демократе су дошле у ситуацију да имају „веома напујдане људе“ којима већ годинама говоре да је Трамп злочинац, фашиста, диктатор итд. и које сад не могу да зауставе, додаје Малић.

„Није искључено да ће још неко негде да проба, а надам се да Трамп има адекватну заштиту што се тога тиче. Јер таква врста политичког убиства може озбиљно да уздрма земљу. Ово више није 1968. а и тад су убиства Мартина Лутера Кинга и Бобија Кенедија претила да озбиљно дестабилизује земљу. А у овој ситуацији мислим да би један такав атентат апсолутно гурнуо земљу у грађански рат.“

Америка никад ближа грађанском рату

Малић сматра да постоји опасност да избије оружани сукоб између присталица демократа и републиканаца и она је сад и већа него што је икада била у 20. и 21. веку, јер је проблем легитимитет институција.

Јер од избора 2020. и целе хајке на Трампа још од 2016. године, институције које су глумиле да су непристрасне показале су да су апсолутно једностраначке и пристрасне, и није им било мрско ни да цензуришу, отворено лажу и малтретирају народ, додаје Малић.

„Сад је тренутно нека ситуација у којој републиканци прихватају легитимитет државе утолико што верују да ће моћи да победе на овим изборима. А ако Трамп не победи на овим изборима, онда ће ти људи рећи зашто се ми бавимо свим овим кад имамо и оружје и средства производње. Јер углавном су они ти који контролишу фабрике, а либерали контролишу државни апарат и примаоце социјалне помоћи, да тако упростимо слику, мада је она компликованија. Нисам ја једини који на то упозорава, има у Америци много мислилаца који тврде да ако не успоставе легитимитет државе, ово ће да пукне и онда ће да буде крваво“, закључио је Малић.

Трећи атентат на Трампа

Трећи покушај убиства републиканског председничког кандидата Доналда Трампа спречен је у Калифорнији, саопштио је шериф округа Риверсајд Чед Бјанко.

„Вероватно смо спречили још један покушај убиства“, рекао је Бјанко, поводом инцидента који се догодио у суботу у близини места где се обраћао Трамп.

Полиција је привела 49 -годишњег Вена Милера на контролном пункту отприлике километар од места где се обраћао Трамп. У његовом аутомобилу пронашли су нерегистровану сачмарицу, напуњен пиштољ и шаржер већег капацитета. Милер приликом привођења није пружао отпор.

Бјанко је додао да је Милер члан десничарске антивладине групе и да је приликом контроле показао полицији лажне новинарске и ВИП пропуснице, због чега је и претресен. Милер је пуштен уз кауцију од 5.000 долара.

ЈОШ ЈЕДАН БЕЗОБРАЗЛУК АМЕРИКАНАЦА: Русија одговорила на Бајденову ударну понуду!

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА