Најновије

АЛЕКСАНДАР ДУГИН: Руководство Србије да затражи приступ БРИКС-у

У Руском дому у Београду је почетком октобра одржан научно-практични скуп „Увод у БРИКС+“ који је организовао Међународни евроазијски покрет Москва/Београд. Скуп је приређен поводом предстојећег Трећег самита БРИКС-а који ће се одржати у Казању, република Татарстан (Руска Федерација), од 22. до 24. октобра. Присутнима у Руском дому, путем видео линка, обратио се и познати руски геополитичар Александр Дугин, председник Међународног евроазијског покрета.

Дугиново излагање преносимо у целости: 

Србија је дивна земља која брани свој суверенитет и независност у разним етапама историје. Она брани своје интересе са сталном јуначком упорношћу.

Живимо у епохи прелаза од униполарног у мултиполарни свет који све више и више добија конкретне контуре. За мултиполарност је потребна нова институција, нова архитектоника међународних односа у којој не би доминирала једна држава, не би било хегемоније униполарног света, него би се узимала у обзир разноврсност позиција свих земаља, цивилизација, култура. Такве мултиполарне институције још нема. ОУН која је била замишљена као концерн суверених држава не врши те функције. Њено седиште у Њујорку значи да је та организација контролисана од стране САД и Запада.

Нама је потребан потпуно други модел, другачија инстутиционализација међународних односа. То постаје БРИКС који се све више проширује и укључује све више нових чланова, чак и Турску која је чланица НАТО. БРИКС је решење за стварање нове архитектуре међународних односа, он треба да замени УН. Када БРИКС буде довољно јак да демонстрира своју историјску одрживост, институционалну адекватност, економску сврсисходност, тада ћемо потпуно прећи на узајамне економске рачунице на основу националних валута, или почети да емитујемо своју посебну валуту која ће бити валута правог мултиполарног света. Тада ћемо свима осталима показати да је БРИКС заправо дуго очекивано праведно уређење које ће обезбедити праву демократију, прави мир, праведност међународних односа.

БРИКС је будућност. ОУН ће као и Лига народа отићи у историју, а тим пре „лига демократија“ која је чисто хегемонистички, западно-центрични модел униполарног света. Све ће то отићи у прошлост. Мултиполарни свет се ствара на наше очи, али не без проблема, униполарни свет реагује, протестује, не да мултиполарном свету да се формира, изазива конфликте, ратове, међусобно завађа народе, цивилизације, културе, државе. Али и поред тога треба да идемо смело и сигурно у будућност зато што је БРИКС сутрашњица. Доћи ће тренутак када ће БРИКС толико ојачати да ће, ујединивши на почетку шест глобалних циливизација (руску, кинеску, исламску, индијску, афричку, латиноамеричку), рећи ајде да укључимо и Запад, и пруживши руку Западу, то ће бити последњи тренутак.

БРИКС данас обједињује земље глобалног не-Запада; у терминологији Семјуела Хантингтона говори се о „the West and the rest“, Западу и осталима. БРИКС је организација која данас обједињује све остале, древне, прекрасне и аутохтоне цивилизације како би доказале своју одрживост. И даље, ја већ мислим да може да се говори о томе да се и Запад укључи у тај мултиполарни свет (Запад је пол, хоће да буде једини, али он је само један од полова). Када успемо на прави начин да ојачамо, развијемо свој систем, своје структуре, да изградимо сопствени модел у привреди, култури, дипломатији, светским односима, политичким контактима, када одбранимо ту разноврсност цивилизација, тада већ можемо рећи „Западе, добродошао“.

Прикључите се БРИКС-у, сада се прикључује и Турска, земља НАТО-а, то је веома индикативно. Ја мислим да Србија, предивна земља коју јако волим, што дуже буде чувала свој суверенитет, слободу, независност (будући делом европског простора, посебне Европе, православне, словенске), то ће бити више шансе да постане предводник тог процеса. Србија ће људима Запада, источне Европе, земљама Западне Европе, рећи: „Крените за мном, будите као Срби, будите независни, понашајте се достојанствено, не губите свој суверенитет, свој понос“. Ако Србија настави да се супротставља том бесконачном притиску униполарног света од кога је толико страдала, тада ће она постати предводник мултиполарног света. Руководство Србије има све основе да затражи приступ БРИКС-у.

БРИКС је будућност, то треба запамтити. То је нови модел међународне архитектонике, то није униполарни модел као „лига демократија“ која просто представља САД и њихове пасивне робове, вазале. Ми видимо како ЕУ сада пада испод својих граница, то су прави робови, лакеји, ништавни подлаци, то није никаква башта која цвета, већ једно запуштено ђубриште. Као што је Украјина под контролом глобалног Запада, тако је Западна Европа ђубриште под влашћу САД. То уопште није Европа коју ми волимо, ту Европу смо изгубили. Европа данас просто представља смрдљиво, отровно гробље, и отпатке велике културе. Европа је некада била велика, а сада је страшно то гледати. Али ја верујем да ће се европска башта препородити, да ће постати део мултиполарног света, и тада ће Европа учврстити свој традиционални идентитет.

Србија може да спаси Европу, Србија која демонстрира истинске европске вредности, у првом реду хришћанске вредности које је савремена Европа изгубила. Европа ће бити хришћанска или је неће бити. Ако се она буде препородила, треба да приђе нашем мултиполаром свету, да постане достојанствен, поштован пол у њему, и да уђе у БРИКС. То је далека перспектива, а садашња Европа треба до краја да иструли и да се сруши. Остало је још мало времена. Али је важно да се с њом не сруше нама драге земље, у првом реду вољена Србија која представља правог предводника мултиполарног света.

Србија је Русија, Русија је Србија, ми смо с вама и заједно градимо мултиполарни свет. Подршка доброг, драгог, вољеног српског народа у томе је јако важна. Можда су сада могућности Србије ограничене, видимо да је страшан притисак. Држите се браћо и сестре предивне велике Србије. Ми идемо, ми ћемо доћи, долазимо себи, враћамо се у историју, а са нама се успоставља нова архитектоника светског поретка. Чекамо вас у БРИКС-и и прикључујте се. Може се направити авангардни гест, сада је време авангардних поступака, уђите у нашу велику савезну државу, ништа вам неће претити. Ми ћемо заједно лако вратити Косово у нашу велику Србију, јер Косово је Србија као што је Украјина Русија. Треба запамтити да је мултиполарни свет будућност и ми ћемо га ипак изградити.

Извор: Правда/Srbratstvo.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА