Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРИТИЧАН УДАР ЗА ПУТИНА: ЕУ прекида споразум о транзиту руског гаса преко Украјине!?

Европска унија се спрема да споразум о транзиту руског гаса преко Украјине оконча крајем године и не очекује дефицит, изјавио је европски комесар за енергетику Кадри Симсон.
Путин

Путин

„Свесни смо раскида овог споразума и потпуно смо спремни за то“, рекао је европски комесар.

Према њеним речима, резерве гаса у ЕУ су на 95 одсто, због чега ће избећи несташице и одржати цене стабилним.

Актуелни споразум о транзиту руског гаса у Европу преко Украјине истиче крајем 2024. године, а Кијев је више пута изјављивао да не планира да га обнавља.

Споразум између Трансњефта и Укртранснафте о транзиту руске нафте важи до 2030. године, међутим, ЕУ нафтни ембарго, који тренутно забрањује испоруку нафте из Руске Федерације морским путем и дуж северног крака Пријатељства (за Немачку и Пољску), што се тиче снабдевања дуж јужног крака (преко Украјине у правцу Мађарске, Словачке и Чешке) предвиђа се одлагање примене санкција до посебне одлуке Савета ЕУ у вези са тим.

Саветник шефа кабинета Владимира Зеленског Михаил Подољак рекао је крајем августа да ће Украјина од 1. јануара 2025. обуставити и транзит руског гаса и транзит нафтоводом Дружба, позивајући се на резолуцију ЕУ, према којој Словачка, Чешка и Мађарска морале су да пронађу могућности да диверзификују залихе нафте и зауставе транзит руске нафте преко Украјине.

Европска комисија је раније саопштила да сматра прихватљивим да компаније из ЕУ користе украјинску инфраструктуру за транзит гаса након раскида уговора са Руском Федерацијом.

Прочитајте ОВДЕ шта шеф руске Думе каже о Србији и БРИКС-у

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА