Најновије

КИЈЕВ ОСТАВЉАЈУ НА ЦЕДИЛУ: Прво Немачка, а сад и Француска - Париз неће дати обећане три милијарде евра

Пре неки дан се сазнало да Немачка више неће слати тешку војну опрему у Украјину. Пре тога да Америка ипак не дозвољава употребу ракета дугог домета за гађање циљева на руској територији.
Париз

Париз

А обећани велики пакет помоћи Велике Британије је „на чекању”.

Данас је стигло и ново отказивање: Француска неће доделити Украјини обећаних три милијарде евра - због великог буџетског дефицита. То је обелоданио француски министар одбране Себастијан Лекорн, преноси Политико. У Кијеву мук и неверица.

Одлука да се Украјини додели до три милијарде евра помоћи 2024. године садржана је била у билатералном безбедносном споразуму између Кијева и Париза, који су Зеленски и Макрон потписали још у фебруару. И Кијев је на те паре озбиљно рачунао.

Али, како пише Политико, Француска је била принуђена да смањи издатке за помоћ Украјини, пошто би буџетски дефицит за 2024. могао да износи око 6 одсто БДП-а земље.

Француски министар одбране је напоменуо да додатни трошкови за помоћ Украјини неће бити тражени од парламента до краја године.

Према извештају Монда, на који се позива Аеротајм, најближи сарадници председника Француске Макрона разматрале су могућност слања половних „рафала” Украјини, али је и тај предлог наишао на оштро противљење министра одбране.

Макрон је потом у јуну ове године обећао да ће прве борбене авионе Мираж 2000 испоручити Украјини до краја 2024, а Лекорн је 8. октобра саопштио да је испорука одложена.

Не може бити речи о слању војника са циљем учешћа у сукобима у Украјини, изјавио је летос Лекорн радију РМЦ.

„Хтели смо да саопштимо нашим савезницима о томе шта још можемо да урадимо, разматрале су се различите хипотезе, али не и о слању војске за учешће у борбама, како су то неки протумачили. Макрон је изјавио да нећемо бити саучесници у овом сукобу. Међутим, да ли смо све покушали на том пољу између слања оружја, као што то сада радимо и саучесништва, односно директног рата са Русијом? Да ли има још путева који нису испробани?“, питао се Лекорн. Те дилеме су остале а стиче се утисак да је Француска која је до недавно подстицала савезнике на помоћ Кијеву, ретерирала и полако почела да се “хлади”.

Медији су раније писали да  је Чешка потрошила пет пута више новца на куповину руске нафте и гаса него на помоћ Украјини. Словачка и Мађарска су против чланства Украјине у НАТО-у, а Американци имају преча посла – на унутрашњем плану. Све се више чини да ће Кијев морати да прихвати реалност и почне да се понаша на нов начин.

Погледајте ОВДЕ украјинске снимке уништења руске борбене технике

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА