Најновије

ПРЕКО 60 ХИЉАДА ДЕЗЕРТЕРА: Украјина у расулу - званични подаци!

Украјина се суочава са великим потешкоћама при попуњавању јединца људством, као и при стварању нових јединица. Приликом анализе руских губитака током године у сукобима у Украјини, остали смо дужни да да објавимо и информације које се тичу дезертерства у ОСУ. Трудећи се да останемо објективни, за извор користимо званичне украјинске податке. Податке о дезертерству Оружаних снага Украјине објавили су украјински новинари. Бројеви се темеље на покренутим поступцима.
Рат

Рат

У прва четири месеца 2024. године, тужиоци су покренули кривичне поступке против скоро 19.000 дезертера. Ово су подаци украјинског парламента. Више од милион Украјинаца служи у одбрамбеним и безбедносним снагама земље, иако то укључује и оне који раде у канцеларијама далеко од фронта.

Најчешће дезертирају војници који су тек ступили на линију фронта. „Не напуштају сви мобилисани војници своје позиције, али већина их напушта. Када нови момци дођу, виде колико је тешко. Виде много непријатељских дронова, артиљерије…”, рекао је командир војне јединице која се бори у околини Покровска.

Међутим, стварни број дезертера је много већи. Многи официри неће пријавити дезертирање и недозвољена одсуства, надајући се да ће уместо тога убедити војнике да се добровољно врате без суочавања с казном.

Овај приступ постао је толико уобичајен да је Украјина изменила закон како би декриминализовала дезертацију и одсуство без дозволе ако се то деси први пут!

Дакле у периоду између јануара и априла, (по украјинским подацима!) 19.000 људи је дезертирало из војске. У просеку то је око 4.750 дезертера месечно, отприлике 160 дневно.

Мај – јул, период од 3 месеца доноси ширење сукоба на Харковску област и коначно пуцањае фронта код Очеретина. Још 18.000 дезертера, али за само 3 месеца! То је 6.000 дезертера месечно или 200 дневно.

Август и септембар 2024. године су месеци када почињу велике територијалне промене и на другим правцима – Горловка-Торецк, јужно од Покровска, али и упад ОСУ у Курску област. За само 2 месеца Украјина има додатних 22.800 дезертера! То у просеку 11.400 месечно, односно 380 људи дневно! То је скоро чета дневно!

Подвлачимо да је овде реч искључиво званичним подацима. Дакле, вероватно је да постоје и хиљаде других случајева. У неким ситуацијама, захваљујући корупцији, многи успевају да добију потврду о неспособности за служење. Ипак, ови случајеви сада нису тема.

Из овога је евидентно да Украјина, и поред изразито строге мобилизације, не успева да попуни јединице које имају губитке. Чак се и старосне границе спуштају, али се бројеви дезертерства из месеца у месец повећавају. Сада је опет по среди игра бројева. Када се повуче црта – за првих 9 месеци је дезертирало чак 60.000 људи.

Са тако слабим приливом нових регрута, са великим губицима у људству и техници ОСУ чекају тешки дани. Нарочито ће тешка бити зима, јер су већ сада извесне и рестрикције воде и струје. Овакве околности ће додатно утицати на морал цивила и будућих војника.

Извор: Тв Фронт 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА