Најновије

Украјинци губе тло под ногама - Руси покушавају да их опколе у Курску на линији Новоивановское-Малаја Локња (МАПА)

Борбе на Курском фронту не престају, Украјина је у дефанзиви, а руске трупе задржавају иницијативу.

Руска армија наставља нападе за потискивање непријатеља у областима насеља Љубимовка, Мала Локња, Нови Пут, Толсти Луг и Плехово, саопштава Министарство одбране.

Воде се тешке борбе у насељу Зелени Шљах, Украјици су послали своје десантне снаге са оклопним транспортерима НАТО-а у контранапад, део НАТО опреме је уништен прецизном ватром.

Тулска 106. ваздушно-десантна дивизија је очистила већи део Љубимовке, али Кијев доводи појачања и покушава да се задржи на периферији.

У Нижњем Клину и Новоивановки, Оружане снаге Украјине су се укопале и браниле, покушавајући да одрже своје позиције и спрече руски продор.

Руске трупе такође нападају у рејону Мале Локне, нокаутирајући украјинске оружане снаге са више положаја.

Према подацима руског Министарства одбране, трупе су уз подршку армијске авијације и артиљеријске ватре одбиле пет противнапада Украјинаца у правцусела Љубимовка, Олговка, Толсти Луг.

 Губици Оружаних снага Украјине износили су до 40 убијених и рањених, уништена су 3 борбена оклопна возила и 3 возила. Један војник украјинских оружаних снага се предао.

Руска војска потиснула је украјинске снаге са половине територија коју су биле окупирале у Курској области, изјавио је командант специјалних снага Ахмат Апти Алаудинов.

„На курској земљи смо уништили много непријатељског наоружања, укључујући и западно, вероватно као ни на једном другом фронту. Плус: огроман броја војника“ – додао је.

Министарство одбране РФ саопштило је да су губици украјинских оружаних снага током сукоба у Курској области премашили 22.600 војника и официра.

Од упада у Курску област, Украјина изгубила 157 тенкова, 72 борбена возила пешадије, 98 оклопних транспортера и 909 других борбених оклопних возила.

Алаудинов то није рекао, али су Руси већ почели да пресецају територију коју још држе Украјинци по линији Новоивановское-Малаја Локња. Истовремено се Примичу Суџи и са севера и са југа.

Да ће се „курска лудост“ завршити катастрофом – постало је јасно и многима у Кијеву.

Нашао се један који о томе већ и отворено говори. Бивши посланик Врховне раде Игор Мосијчук:

„Ситуација је критична. Воде се тешке борбе. Неке наше јединице већ беже. Ко ће бити одговоран за курску авантуру, током које нисмо добили ни војну ни дипломатску предност. Не верујем Сирском да су Руси били приморани да пребаце 50 хиљада војника са различитих фронтова у Курску област. Уосталом, и да је тако -  је ли нам то помогло да одбранимо Угљедара? У Торецку руске оружане снаге су ушле у центар града и настављају офанзиву.

- Сваког дана ми у Донбасу губимо квадратне километре територије и насеља. Стратешке одлуке се морају доносити - и војне и дипломатске. Ако се сада сукоб не заустави и не врати мир на нашу земљу, катастрофа ће постати још већа. А њене последице по нашу земљу биће страшне. Генерали и војни извештачи већ говоре о урушавању фронта“.

Извор: Правда/Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА