Најновије

ЗАКРВИЛИ ИЛИ "ПРИЧАЈУ ПРИЧЕ": Из Брисела стигле "незгодне" поруке за Приштину

Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је данас да о укидању казнених мера Европске уније - не одлучује ни Косово, нити косовски премијер Аљбин Курти, већ да о томе одлуку треба да донесу земље чланице Уније, пренела је Газета експрес.
Европски парламент

Европски парламент

Косовски премијер Аљбин Курти затражио је на састанцима у оквиру Самита Берлинског процеса укидање казнених мера које је ЕУ увела Косову прошле године.

"Не одлучује Косово, нити премијер Косова да ли ц́е мере бити укинуте или не, то је одлука коју морају да донесу државе чланице", рекао је Стано за Газету експрес.

Стано наводи да се о том питању и даље воде разговори између држава чланица, а споменуо је и извештај шефа дипломатије ЕУ Ђузепеа Бореља, у којем је препоручено да се те мере уклоне.

"Високи представник је 3. јуна издао саопштење у име ЕУ, након чега је уследио извештај високог представника о испуњавању захтева ЕУ од стране Косова. Међу државама чланицама у Савету се настављају разговори о укидању мера за Косово“, рекао је Стано.

Борељ је, иначе, државама чланицама ЕУ доставио извештај о мерама уведеним Косову у јуну ове године, међутим одлука још није донета.

Курти је јуче у Берлину затражио од немачког канцелара Олафа Шолца да Немачка подржи укидање мера које је ЕУ увела Косову. У оквиру састанка током Самита Берлинског процеса, поново је затражио и да Косово добије статус земље кандидата за чланство у ЕУ.

Погледајте ОВДЕ украјинске снимке уништења руске борбене технике

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА