Најновије

КИНА ЈАСНА И ГЛАСНА: Задржавамо право на употребу силе - Тајван је Кина

Кина се никада неће обавезати на одрицање од употребе силе над својим регионом Тајван, саопштила је данас влада у Пекингу.

''Спремни смо да тежимо перспективи мирног поновног уједињења са највећом искреношћу и напорима. Али никада се нећемо обавезати да ћемо се одрећи употребе силе", рекао је Чен Бинхуа, портпарол кинеске канцеларије за питања Тајвана, на редовном брифингу за штампу у Пекингу.

Он је истакао да је то смерено на мешање ''спољашнин сила" и веома малог броја тајванских сепаратиста, а не већине становништва кинеског острва, преноси Ројтерс.

''Без обзира колико Тајван има војника и колико оружја набави, и без обзира да ли спољне силе интервенишу или не, ако се (Тајван) усуди да ризикује, то ће довести до његовог уништења", додао је Чен.

Потпарол је истакао да је Кина увек спремна да предузме акције за одбрану националног суверенитета и територијалног интегритета.

Кинески државни медији известили су данас да је председник Си Ђинпинг стигао претходног дана на острво Донгшан у кинеској провинцији Фуђијан, где је 1953. Кина одбила покушај инвазије тајванске војске.

Си је био на острву како би се информисао о напорима да се ревитализују села и "преношењу црвених гена и јачању заштите културног наслеђа", наводи званични лист Пиплс дејли, позивајући се на боју Комунистичке партије.

Си је позвао званичнике из Фуџијана да промовишу културну размену у мореузу и ''појачају етнички, културни и национални идентитет тајванских сународника", наводи новинска агенција Синхуа.

Говорећи новинарима у Тајпеју раније данас, генерални директор тајванског Бироа за националну безбедност Цаи Минг-јен рекао је да су кинеске вежбе имале супротан ефекат с обзиром на међународну осуду коју су изазвале, посебно из Вашингтона.

''Војна вежба кинеских комуниста створила је негативан ефекат јер је учинила да међународна заједница више подржава Тајван", рекао је он.

Председник тајванског региона Лаи Чинг-те је, у свом говору прошле недеље, рекао да Кина нема право да представља Тајван, али је острво било спремно да сарађује са владом у Пекингу у борби против изазова попут климатских промена, у знаку добре воље.

Чен је, са друге стране, негирао те тврдње, наводећи да у понуди Лаиа "није било добре намере".

Кинеска војска је у понедељак отворила могућност додатних вежби око региона Тајвана у зависности од нивоа наводних провокација.

У извештају послатом законодавцима, чију је копију прегледао Ројтерс, Министарство одбране тајванског региона је навело да Кина покушава да легитимише употребу силе против Тајпеја, да поткопа војни морал и да "исцрпи борбену моћ војске".

''Као одговор на озбиљност непријатељске претње, војска наставља да одржава висок степен спремности и чини све напоре да побољша обуку и спремност", наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Раније данас, у свом дневном ажурирању кинеских активности у претходна 24 сата, Министарство одбране у Тајпеју је саопштило да је открило 22 кинеска војна авиона и пет морнаричких бродова око Тајвана.

Кина је у протеклих пет година готово свакодневно слала ратне бродове и ратне авионе у близину острва, пише Ројтерс.

Прочитајте ОВДЕ шта Захарова каже о тензијама између две Кореје 

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА