Најновије

КРАХ УКРАЈИНАЦА: Пола Курске области "очишћено"

Русија је током септембра кренула у контраофанзиву, заузимајући првобитно лево крило украјинског пробоја. Лагано се напредовало и према Суџи, са истока. Ипак, највећи напредак долази прошле недеље. Велике територије падају под руску контролу, а број уништене технике и заробљеника се повећава.

Руска офанзива на простору Курске области бележи значајне успехе, при чему су руске снаге повратиле 519,8 квадратних километара територије које су била под украјинском контролом. Украјина и даље задржава око 559,3 квадратна километра. Дакле за јако кратко време, више од пола територије коју су ОСУ заузеле у Руској Федерацији је већ враћено под руску контролу.

Како Оружане снаге Руске Федерације напредују, тако се наилази на све више комада трофеја. Напад на Курск су предводиле оклопне јединице западног порекла. Чак 40% оклопне технике која је служила у Курску је из западних земаља. Осталих 60% чине модификације совјетске технике. И стара совјетска техника није увек из Украјине, већ из Чешке или Пољске. То огољује још један проблем – зависност ОСУ од иностраних испорука.

Један од симбола борбе за Курску област ће дефинитивно бити и купола тенка Челеџнер 2 (Challenger 2). Највероватније се ради о тенку који је погођен лутајућом муницијом “Ланцет”. Купола је пронађена на месту где је тенк погођен. Није позната судбина шасије.

У време писања ових редова долазе информације и о већем ангажовању руских снага на украјинском десном крилу. Говоримо о правцу који води до града Суџа. Ипак, на овај град је теже нападати из источног правца, јер град има природну заштиту у виду реке Псел. Град је уједно и највеће насеље које су ОСУ успеле да заузму на територији РФ. Руске снаге би могле да узрокују далеко већу штету уколико би њихова офанзива била усмерена и на Сумску област. Пресекли би значајна путне везе и потенцијално могле би да иду на обухват знатно већих украјинских снага. Могуће је да за овако нешто не постоји политички воља.

За сада, Оружаним снагама Руске Федерације преостаје да се изборе са преосталом половином заузете Курске област.

Прочитајте ОВДЕ шта Захарова каже о тензијама између две Кореје 

Извор: Тв Фронт 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА