Најновије

Почела свеопшта бежанија, Украјина напушта град! Појавили се први снимци паничне евакуације

Украјинске власти наредиле су у уторак евакуацију Купјанска, кључног града, и три друга насељена места у североисточном делу Харковске области, пошто се руске снаге приближавају овом важном граду, а локалне власти суочавају се са тешкоћама у обезбеђивању снабдевања становништва током зимског периода.

На друштвеним мрежама појавили су се први снимци евакуације.

Евакуација је наређена не само из Купјанска, железничког чворишта на реци Оскол, већ и из Борове на југу, близу града Изјума, још једног значајног логистичког центра.

Купјанск су заузеле руске снаге на почетку инвазије у фебруару 2022. године, али су га украјинске трупе вратиле под своју контролу касније те исте године.

Гувернер Харковске области Олех Сињехубов изјавио је на националној телевизији да је евакуација обавезна.

- Најкомпликованија ситуација је у подручју Купјанска. На источној обали реке Оскол, која дели град, више не можемо гарантовати обнављање снабдевања електричном енергијом, грејањем и водоснабдевањем због сталног гранатирања - рекао је он.

„Све екипе за поправку одмах буду под руском ватром.“

Руске снаге настављају напредовање у источној Украјини, у Доњецкој области, а већ месецима су активне и северније у Харковској области, фокусирајући се на Купјанск.

Харков, други највећи град у Украјини, западно од Купјанска, под сталним је ударима ракета и беспилотних летелица током већег дела рата.

Главни штаб Оружаних снага Украјине саопштио је да се у последња 24 сата у близини Купјанска одиграло 19 борби, од којих седам још увек траје.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА