Најновије

Потпуна обневиделост: Зеленски признаје капитулацију, a призива ескалацију

„План победе“ украјинског председника Владимира Зеленског је признање капитулације, јер је очигледно да и по његовој процени, да без масивног укључивања НАТО држава у сукоб украјинска војска у догледно време неће моћи да пружа никакав отпор, сматра аналитичар Бранко Павловић.

Владимир Зеленски представио је данас пред парламентом Украјине свој „план победе“ који се састоји од пет тачака и три тајне допуне и у коме се, између осталог, предлаже да се на територији земље разместе стране снаге ненуклеарног обуздавања.
„Потпуна обневиделост“ – тежња ка максималној ескалацији
Осим признања пораза, „плана победе“ Зеленског открива и жељу за максималном ескалацијом сукоба, где би наравно главни терет те ескалације требало да носе земље НАТО, а не украјинске снаге, каже Павловић за Спутњик.

„Концепт који предлаже да би дошло до мира, а то је НАТО у форми прикључења и у форми присуства снага НАТО на територији Украјине, основни је узрок рата. Зеленски мисли да ако упетостручи оно што је довело до страдања, да ће се страдање украјинског народа и украјинске државе зауставити. Тако да је то једна потпуна обневиделост и можда би у томе само требало видети захтеве ЦИА да он иде са максимално заоштреним захтевима, да би се нешто од тих жеља ЦИА и Стејт департмента да дође до даље ескалације сукоба са Руском Федерацијом, ипак испунило.“
Притисак на Белу кућу
Односно, да би се „план победе“ Зеленског могао користити за притиске да ли на Бајдена или неки врх Америке да донесу одлуке о удару по дубини Руске Федерације, не би ли испровоцирали Русију да неодмерено реагује, додаје Павловић.

„Руска Федерација је већ рекла да ће реаговати жестоко, али би они желели да то буде и више него што би било примерено, тако да је то један те исти концепт, само што је сада на стероидима, који је довео до уништења Украјине и страшних патњи украјинског народа. Толико о Зеленском и његовом плану.“

Зеленски ће представити западним лидерима свој „план победе“ на предстојећем самиту Савета Европе, који ће се одржати сутра и прекосутра где ће, сматра Павловић, добити велику подршку.

„Али та тела као што је Савет Европе такође служе само за то да би замисли ЦИА о притиску на неке делове америчког естаблишмента који очигледно пружају отпор даљем заоштравању односа са Русијом, јер би на војном плану били у још лошијој позицији. Односно, да би ова варијанта ескалације са Русијом добила на замаху. Иначе, та одлука ће се решити у само једној тачки, а то је Бела кућа. У основи једино што је важно је шта ће Бела кућа рећи, да бисмо знали да ли као свет идемо у даљу ескалацију сукоба НАТО против Руске Федерације, или у овом тренутку, ипак не“, закључио је Павловић.

„План победе“ по тачкама
Прва тачка „Плана победе“ Зеленског је геополитичка и тиче се позивања Украјине у НАТО „одмах“.

Друга тачка је одбрана и подразумева наставак операција на територији Русије и укидање ограничења за ударе на њену територију, заједничко уништавање руске авијације са партнерима, проширење употребе дронова и ракета и приступ савезничким обавештајним подацима. Ова ставка има тајни додатак.

Трећа тачка је обуздавање: Украјина предлаже да на својој територији распореди одређени ненуклеарни стратешки пакет обуздавања, који ће бити довољан за заштиту од сваке војне претње из Русије. Постоји и тајни додатак који су већ добили лидери САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке).
Четврта тачка је развој економског потенцијала Украјине и јачање санкција (постоји тајни додатак који се предаје САД и ЕУ).

Пета тачка је осмишљена за послератни период: после рата украјинска војска може да искористи своје искуство за јачање одбране НАТО-а и Европе, украјински војници ће моћи да замене део америчког контингента у Европи.

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА