Најновије

ПРЕПУЦАВАЊЕ КИЈЕВА И МОСКВЕ: Зеленски о "плану победе" - Кремљ му поручио да се "отрезни"

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је у парламенту да би рат у Украјини могао да се оконча најкасније следеће године, ако се сада спроведе његов план "победе".
Мир на нишану...

Мир на нишану...

План победе, који је представио у пет тачака и три анекса ће помоћи, истакао је, да се добије рат са Русијом, који почео у фебруару 2022. године. 

Зеленски је рекао да се прве четири тачке односе на ратно време, а последња на време након завршетка рата да би се "спречила друга инвазија".

Прва тачка под називом "геополитика", предлаже да се Украјини пошаље позив у НАТО. 

"Позивање Украјине у НАТО може да представља истински фундаментални мир, јер је чланство у НАТО-у ствар будућности, а не садашњости, а и (председник Русије Владимир) Путин мора да види да су његове геополитичке калкулације на губитку", рекао је Зеленски.

Следећа тачка се тиче "одбране" и у њој је садржан прецизан списак војног наоружања које је неопходно за подршку украјинским снагама. 

Према речима председника трећа тачка је "стратешко одвраћање" и она има тајни анекс, који је пренет на САД и лидере неких европских држава.

Украјина предлаже да се на њеном тлу постави свеобухватни стратешки пакет одвраћања који ће бити довољан да заштити Украјину од било какве војне претње из Русије.

"Када Русија зна да ће бити одговора, бира преговоре и стабилан суживот чак и са стратешким противницима", рекао је председник.

Тајни анекс садржи и четврта тачка под називом "економија" биће доступни само одређеним партнерима. 

Последња тачка, "безбедност", односи се на послератно доба и предлаже да се одређени контингенти оружаних снага САД, који су стационирани у Европи, замене војницима Оружаних снага Украјине, како би се ојачала одбрана читавог НАТО-а.

Украјина је до сада свој план победе представила лидерима САД, Велике Британије, Немачке, Италије и Француске. 

Са друге стране, Кремљ је саопштио да је прерано да се коментарише "план победе" Зеленског, али да Кијев треба да се "отрезни" и схвати бескорисност политике коју води.

Прочитајте ОВДЕ о састанцима Вулина са обавештајним структурама Русије

Извор: РТС / Ројтерс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА