Најновије

АМЕРИЧКИ ИЗВОРИ: 15.000 Руса спремно да заузме Покровску, Спрема се и напад на главницу украјинских снага у Суџи

Америчке обавештајне службе процењују да руска група јединица „Центар” има најмање 15.000 војника у резерви.

Наводе да их командант „Центра“ – генерал-пуковник Андреј Мордвичeв - чува за заузимање Покровска.

Амерички магазин Newsweek такође плаши Украјинце и њихове западне покровитеље.

Објавио је да је руска војска у Курској области створила ударну „песницу“ од најмање 50 хиљада војника са великим бројем оклопних возила. А војни аналитичар Марк Галеоти из британског Краљевског института за одбрамбене студије оцењује да је квалитет руских јединица значајно побољшан.

„CNN преноси“ да ће Руси за који дан ударити управо на Суџу где су сконцентрисане главне украјинске снаге.

Амерички институт за проучавање рата (ISW) наводи да су руске трупе већ на само 7 км од Суџе, а можда и много ближе. Украјинцима више него наклоњени немачки војни аналитичар Јулијан Репке сматра да украјинска команда није имала времена да организује одбрану Суџе и околине.

Бивши заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине, генерал-потпуковник Игор Романенко упутио је апел Украјинцима због погоршавања ситуације на фронту:

„Потребно је преиспитати ситуацију, обуставити непријатељства. Можда у блиској будућности на фронтовима неће бити других опција. Довољну помоћ са стране Запада нећемо добијати, а сами не можемо да решимо овај проблем“.

Украјински генерал је песимиста иако је одлазећи шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ саопштио да Брисел продужава мандат својој војној мисији У у Украјини за две године.

Борељ се 9. априла 2022. заложио за решавање украјинске кризе „победом на бојном пољу“. Тада је обећао да ће испоруке наоружања из ЕУ бити прилагођене потребама украјинске војске. Слично је мишљење изнео и у фебруару 2024.

Фински председник Александар Стуб је такође рекао да једини пут до мира у Украјини лежи преко бојног поља.

А сада је Financial Times објавио да кијевске власти воде затворене преговоре о предаји дела територија Украјине у замену за чланство у НАТО.

Руски официр, командант моторизованог батаљона 132. бригаде са позивним именом Остап, обавестио је шефа ДНР Дениса Пушилина да је украјинска команда пребацила пук личног обезбеђења Владимира Зеленског у Торецк (Ђержинск).

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА