Најновије

ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА: Орбан прокоментарисао "план победе" Зеленског

Зеленски је јуче представио "план победе" у Украјини.

Мађарски премијер Виктор Орбан прокоментарисао је "план победе" који је јуче представио Владимир Зеленски рекавши да "леди крв у жилама".

Орбан је казао да ЕУ треба да промени стратегију и почне мирно решавање сукоба.

"Зеленски је представио свој 'план за победу' у украјинском парламенту, а ја позивам Европску унију да промени своју садашњу стратегију", написао је Орбан на друштвеној мрежи Фејсбук, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, ЕУ губи у сукобу у Украјини јер је у њега ушла са "лоше осмишљеном, лоше спроведеном и лоше прорачунатом стратегијом, за коју одговорност првенствено сноси председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен".

"Промене су потребне! Али, то не значи да нам је потребно више рата, опаснијег оружја и оружја дугог домета, већ да треба да пређемо са војне стратегије на мирну стратегију. Потребни су нам прекид ватре и мировни преговори", додао је Орбан.

Позив за Шолца и Макрона да почну преговоре са РФ
Виктор Орбан је рекао је да ће на самиту ЕУ позвати француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца да у име ЕУ започну преговоре са Руском Федерацијом о решавању сукоба у Украјини.

"Данас ћу позвати немачког канцелара и француског председника да што пре почну преговоре са Русијом у име целе Европске уније, како бисмо нашли излаз из ове ситуације (сукоба у Украјини), казао је Орбан.

Подсетимо, Зеленски је јуче у Украјини представио свој "план победе" који је претходно представио и у САД током последње посете. Документ се састоји од пет тачака и три тајна додатка.

"План" ће данас представити Бриселу.

Прва подразумева позивање Украјине у НАТО чак и пре краја сукоба с Русијом. 

Друга тачка се односи на укидање ограничења за нападе на Руску Федерацију и наставак "операција" на њеној територији. 

У трећој тачки Кијев предлаже Вашингтону, ЕУ и другим заинтересованим партнерима да закључе споразум о заштити критичних ресурса на украјинској територији и да у тој земљи распореде "ненуклеарни пакет одвраћања". 

Као четврто, Зеленски је навео да Кијев захтева јачање антируских санкција и развој стратешког и економског потенцијала Украјине. 

Коначно, у петој тачки "плана победе" се наводи да се по окончању сукоба искористи искуство украјинске војске за јачање одбране НАТО-а, као и да украјинска војска може да замени амерички контингент у Европи.

Друга, трећа и четврта тачка плана имају тајне одредбе, које нису јавно објављене, али су, према речима Зеленског, достављене украјинским партнерима на увид.

ДАЈТЕ ПАРЕ ШТО ПРЕ! Зеленски представио "план победе" на самиту ЕУ

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА