Најновије

ВЕЛИКА ПРЕТЊА СРБИМА: НАТО има план на Балкану

Поруком да је сецесионизам у БИХ претња безбедности на Балкану, нови први човек НАТО упутио је јасну поруку Републици Српској. И то да одустане од политичког, економског и сваког другог капацитета које РС поседује на основу Дејтонског споразума.

Новоименовани секретар НАТО алијансе Марк Руте, сматра да је осим на Косову и Метохији, када је реч о Западном Балкану, ситуација забрињавајућа због сецесионистичких претњи у Босни и Херцеговини, чиме је фактички Републику Српску представио као безбедносну претњу у овом делу света.

(Ин)директна претња

Да ли се иза ове изјаве крије скривена претња НАТО Републици Српској?

Геополитички коментатор Срђан Перишић није изненађен ставом Рутеа, с обзиром да је, како каже, ово само наставак политике коју Америка и НАТО воде према Републици Српској.

"То што је он изјавио је практично исто као да је то исто изговорио председник Америке. Нема никакве разлике јер НАТО је америчка организација и ту нема дилеме. С друге стране, Рутеово прво обраћање са нове позиције јасно говори шта је намера НАТО-а на Балкану, а то је да скрши отпор Републике Српске. Американци практично већ 30 година то покушавају, али нису успели ни преко НАТО-а ни преко Европске уније да успоставе свој поредак на Балкану,“ оцена је Перишића.

У ствари, напомиње наш саговорник, у једном делу Балкана јесу али не и до краја, и сада користе ова дешавања у Украјини да тај посао заврше.

Тридесет година нас ломе

„И отуда ове претње РС и Милораду Додику. Јер тако апострофирање РС јесу отворене претње и Додику и РС да одустану од политичког, економског и сваког другог капацитета које Српска поседује,“ каже Перишић.

С друге стране, он сматра да иако су у питању претње, да НАТО није способан да води још неки рат у Европи, па ни да га покреће.

„Не могу се реализовати те претње као што је то било деведесетих када је Република Српска бомбардована од стране НАТО. Дакле, НАТО нема више те способности и снаге, то јест, Америка, нема снагу да води два рата него ће покушати да друге гура да то ураде уместо њих,“ каже Перишић.

Руте који је дужност дужност преузео 1. октобра на свом првом састанку министара одбране НАТО земаља 17. и 18. октобра је истакао да НАТО сматра да је ситуација у региону Западног Балкана забрињавајућа због околности у Босни и Херцеговини и на Косову, упозоривши да у том региону Русија подстиче поделе.

Извор: Спутњик 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА