Најновије

БРАЋА СЛОВАЦИ ИМАЈУ ПОРУКУ ЗА БЕОГРАД: Косово не признајемо као државу, став не мењамо

Шеф дипломатије Словачке је рекао да су односи Србије и Словачке изузетни и основани на дугим историјским темељима.

Позиција Словачке о питању Косова и Метохије је непромењена, изјавио је данас у Београду министар спољних послова те земље Јурај Бланар и подсетио да Словачка не признаје тзв. Косово.

"Наша позиција остаје непромењена. Подржавамо дијалог између Београда и Приштине. Желимо да помогнемо да интеграција Западног Балкана, поготово Србије, као јако битне државе, напредује пуно брже него сто је тренутно случај", рекао је Бланар на конференцији за новинаре после састанка са министром спољних послова Србије Марком Ђурићем.

Бланар је рекао да Словачка подржава европски пут Србије и позива да се отвори и затвори кластер 3 и да се оно што је обећано Србији и испуни. Додао је и да та земља осуђује двоструке аршине и политички приступ који се често користи у Бриселу.

Бланар је оценио и да би становници Србије, ако предуго траје европски пут, могли да помисле да их не желе у ЕУ, а то, како је истакао, није тачно.

Он је захвалио руководству Србије на брзој реакцији након атентата на словачког премијера Роберта Фица, додајући да је Србија била једна од првих која је осудила овај напад који, како је истакао, представља напад на демократију.

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић рекао је да је Бланар искрени и прави пријатељ Србије, додајући да две земље деле снажно пријатељство ковано кроз многе генерације.

Ђурић је истакао да Словачка пружа подршку Србији када је реч о кључном националном интересу, а то је питање Аутономне покрајине КиМ.

"Фицо и Бланар су међу најснажнијим заговорницима наших националних интереса и када је реч о европским интеграцијама и када је реч о КиМ", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је оценио да пријатељство две земље није само везано за теме од националног значаја, указујући да је трговинска размена достигла 1,2 милијарде евра годишње и да може да буде много већа

Ђурић је захвалио словачким инвеститорима који су у Србији пронашли дом и позвао српске компаније да почну да раде у Словачкој.

Шеф српске дипломатије је истакао да се и Србија и Словачка залажу за мир и сарадњу и да имају исти принцип када је реч о међународном деловању. Најавио је и да ће данас са колегом из Словачке ићи у Бачки Петровац, где ће бити отворен почасни конзулат Словачке.

У Министарству спољних послова Србије данас је потписан и Меморандум о разумевању и сарадњи између Министарства спољних послова Србије и Министарства иностраних и европских послова Словачке.

И председник Владе Србије Милош Вучевић сусрео се са министром спољних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром. Званичници су разговарали о билатералним односима две традиционално блиске и пријатељске земље, као и о унапређењу сарадње.

Вучевић је нагласио да веома цени подршку Словачке територијалном интегритету и суверенитету Србије и чврст став те земље да не признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова, саопштено је из Владе Србије.

Премијер је изразио захвалност поводом уздржаног става Словачке током гласања о Резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација и поручио да та резолуција неће никако допринети стабилизацији региона, нити побољшању односа између српског и бошњачког народа.

Српски званичници са словачким шефом дипломатије разговарали су и о обновљивим изворима енергије. Бланар је указао да је Словачка спремна да сарађује са Србијом и у тој области, додајући да се у тој земљи припрема велика инвестиција у вези са производњом акумулатора и батерија.

"То је фирма која је јака и већ ради у Србији и овде видимо велики потенцијал за будућу сарадњу јер је то пут који је незаобилазан и на њему морамо бити присутни", истакао је Бланар.

Он је навео да је са Ђурићем разговарао и о сарадњи око нуклеарне енергије, наводећи да је информисао српску страну да Словачка припрема још једну инвестицију, изградњу нуклеарног блока и да је та држава спремна да пружи искуства у тој области.

"Морамо да се припремимо за велику потрошњу електричне енергије. За пар година потрошња струје повећаће се 30 одсто. Можемо да пружимо Србији искуство и наше знање", рекао је Бланар.

ПРОБИЈЕНА ЛИНИЈА! Руси упадају на најважније упориште украјинских...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА