Најновије

Крио се у рушевинама на фотељи и палицом гађао израелски дрон: Снимак последњих тренутака вође Хамаса

Израелски званичници, безбедносне службе и Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су у четвртак да је у операцији израелских снага у Рафи, у јужном појасу Газе, убијен Јахја Синвар, једини преостали лидер Хамаса, за кога се сматра да је главним одговорним за планирање крвавог упада бораца те палестинске групе коју подржава Техеран у Израел 7. октобра прошле године, масакра који је уследио и киднаповања више од 200 људи, од којих су многи и даље у заточеништву.

Израел је након напада покренуо осветничку војну операцију у Појасу Газе, у којој је неколико десетина хиљада Палестинаца, углавном цивила, изгубило животе за нешто више од годину дана, а која је наишла на оштре критике међународне заједнице, али без великог ефекта, будући да израелске снаге настављају војне операције у Гази. Ситуација је ескалирала израелским операцијама против снага проиранске шиитске групе Хезболах у Либану, убиством вође групе Хасана Насралаха и низа других високих званичника, након чега је Иран у октобру извршио масиван ракетни напад на Израел. 1. Одмазду Израела за тај напад тек треба очекивати, преноси Јутарњи лист.

Начелник штаба ИДФ-а генерал-пуковник Херци Халеви изјавио је да израелске снаге нису унапред имале обавештајне податке да се лидер Хамаса налази у објекту који су напали израелски војници.

Јахја Синвар се сматрао се јединим преосталим вођом ове палестинске групе након убиства Исмаила Ханија, политичког лидера Хамаса, у Техерану 31. јула. Он је убијен експлозивном направом која је тајно прокријумчарена у луксузни пансион у којем је одсео, како су тврдили блискоисточни званичници. Пансионом је управљао и обезбеђивао га је Корпус иранске револуционарне гарде (ИРГЦ).

Ханије је био у главном граду Ирана на председничкој инаугурацији Масуда Пезешкијана, који је изабран на ту функцију након погибије председника Ебрахима Раисија у хеликоптерској несрећи у мају.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да је убиство лидера Хамаса означило "почетак дана након Хамаса".

"Хамас више неће владати Газом. Ово је прилика за вас, становнике Газе, да се коначно ослободите његове тираније“, рекао је Нетањахује Палестинцима у Појасу Газе и додао:

"Синвар вам је уништио животе. Рекао вам је да је лав, али се заправо сакрио у мрачну јазбину и убијен је док је у паници бежао од наших војника".

Он је навео да ће лидери Хамаса бити елиминисани, али да ће сви они који држе израелске таоце преживети ако положе оружје и пусте заробљенике. Такође, Нетањаху истиче да је Синварово убиство јасно показало критичарима у Израелу и иностранству зашто његова влада инсистира на наставку рата. 

Амерички председник Џо Бајден назвао је убиство Јахје Синвара "добрим даном за Израел, за Сједињене Државе и за свет". Бајден је у саопштењу навео да је Синвар одговоран за "неописиво дивљаштво" у Израелу 7. октобра и "толико тога што је уследило".

Израелци су, након што је потврђено да је Синвар мртав, објавили невероватан снимак последњих тренутака шефа Хамаса. Када су открили да се неко налази у разрушеној згради, ИДФ је послао дрон да сними о коме се тачно ради. Оно што је камера забележила је невероватно - Синвар седи повређен у фотељи и покушава да гађа дрон штапом.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА