Најновије

НА ИВИЦИ СМО ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА: Премијер из Европске уније упозорава на најгоре

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је данас у Бриселу да је План победе Владимира Зеленског "контроверзан" и изразио уверење да чланство Украјине у НАТО-у није добра идеја.

Фицо је поновио да подржава чланство Украјине у ЕУ, али да сматра да би чланство те земље у НАТО-у - што је једна од тачака Плана победе Зеленског - могло да изазове трећи светски рат, преноси Ројтерс.

"Рекао сам свим лидерима ЕУ, у присуству председника Зеленског, да је филозофија владе коју водим и даље важећа и да ми желимо да се фокусирамо на смислену и рационалну сарадњу са Украјином, чији резултат не би требало да буде убијање, већ пружање помоћи људима којима је потребна", казао је Фицо.

Према његовим речима, план победе Зеленског је контроверзан и ствара поделе међу земљама, те је то разлог што Европски савет није усвојио јасан став о том питању.

Он је додао и да не воли предлоге који распирују отворену дебату, као што су пријем Украјине у НАТО и испорука ракета које имају домет довољан за гађање циљева унутар Русије. Рекао је и да би четврта заједничка седница украјинске и словачке владе требало да буде одржана у јануару или фебруару у Словачкој.

Говорећи о самиту ЕУ, Фицо је рекао да су на агенди била три главна питања: развој ситуације у Украјини, криза на Блиском истоку и миграције. Лидери ЕУ успели су да заузму кохерентнији став о блискоисточној кризи и интензивно су се фокусирали на питања миграција на самиту ЕУ у Бриселу.

Он је навео да су се поред Украјине, лидери бавили и дешавањима на Блиском истоку, а да је највећи део разговора био посвећен питањима нерегуларних миграција, иако се о легалним миграцијама све више разговара и у ЕУ, пренео је ТАСР.

Фицо је изразио жаљење што се не разговара о прекиду ватре и примирју када је у питању Украјина, указујући на чињеницу да је на самиту био супротан случај у вези са разговорима о Блиском истоку.

РУСКА АРМИЈА КРЕЋЕ У ВЕЛИКУ ОФАНЗИВУ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ? Кијев попалио све аларме на фронту

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА