Најновије

НЕВЕРОВАТАН БЕЗОБРАЗЛУК: Митровић ударио на Кустурицу, његов видео га баш погодио

Нови случај злоупотребе вештачке интелигенције власника телевизије Пинк. Овога пута на мети је био Емир Кустурица. Пошто је редитељ у ауторском тексту за портал Искра писао о такозваном последњем ријалитију Жељка Митровића, односно уништавању свих вредности, а што је према Кустуричином писању за последицу имало и масовна убиства из маја прошле године, уследио је Митровићев одговор у виду лажираног снимка помоћу вештачке интелигенције.

Емир Кустурица затражио је од Вишег суда у Београду да Жељку Митровићу забрани емитовање снимка које је креирала вештачка интелигенција, као и да Више јавно тужилаштво и РЕМ покрену поступак против телевизије Пинк због његовог емитовања.

РЕМ због ранијих дипфејк (деепфаке) снимака које је телевизија Пинк емитовала није покретао поступак, већ је издавао смернице да то не сме да се емитује у информативном програму.

Новинар портала Fakenews трагач Иван Суботић наводи да не очекује да ће овога пута бити нека другачија реакција РЕМ-а.

„Видели смо прошли пут када је Жељко Митровић пласирао сличне снимке, да је прича завршила на некој врсти преписке између њега и Оливере Зекића из РЕМ-а. Тако да ја сматрам да ће се нешто слично догодити и сада. Мислим да је било само питање када ће Жељко Митровић поново извући из своје архиве ову технологију и направити неки карамбол у јавности. Искрено, нисам очекивао да ће се ово десити због неког текста који је Кустурица написао, али изгледа да је тај текст баш погодио Митровића“, истиче.

Саговорник Н1 сматра да не постоји довољно прописа на основу којих би РЕМ био у обавези да одреагује.

„Мислим да је то генерално тренд у целом свету што се тиче вештачке интелигенције, а наше правосуђе каска и за другим стварима везаним за интернет, не само за вештачком интелигенцијом. Препоруке које су се појавила у допуни Кодекса новинара Србије нису примењене у пласирању садржаја које је направио Жељко Митровић. У централним информативним програмима водитељка говори да ће уследити занимљив снимак који је Жељко Митровић продуцирао и тек на крају њеног излагања, пред сам видео снимак, се каже да је то видео продуцед by Žex АИ или тако нешто. Мислим да то апсолутно није довољна ограда када се пласирају овакви снимци и овај снимак је заправо прилично уверљив у односу на остале деепфаке снимке и снимке настале вештачком интелигенцијом које можемо да видимо на српским друштвеним мрежама које се углавном баве економским обманама, односно покушавају људе да навуку да купе неки пројекат“, објашњава.

Како наводи, спорни снимак може да обмане јавност.

„Баш сам синоћ разговарао са једном женом која ме питала како да разувери свог старијег оца да Кустурица није рекао ствари које су му приписане у том снимку и закључили смо да је проблем у томе што многи грађани Србије и даље када виде нешто на ТВ-у мисле да је то један кроз један истина, а то доба је давно прошло, ако га је икада и било“, истиче.

ПУТИН ПОСЛАО ЖЕСТОКУ ПОРУКУ ЗА НАТО: Боље прстаните са подршком

Извор: Правда.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА