Најновије

ТУЖИО САМ РИО ТИНТО: Табела је доказ, Србија истражила литијум и бор у Јадру пре 2000. 

Адвокат Бранислав МАнић, оснивач Покрета развоја у слободи (ПРУС) тужио је Републику Србију, компанију Рио Тинто и његову ћерку фирму Рио Сава, те Рударско геолошки факултет и професорку тог факултета Јелену Обрадовић због повреде ауторских права. Он је тражио да се пресудом призна Јелени Обрадовић ауторско право на јадарит, а не Рио Тинту. Тужба је предата 11. септембра ове године, а тим поводом био је гост на Јутјуб каналу Прави одговор

- Према Меморандуму који су закључили Република Србија с једне, и Рио Тинто и Рио Сава с друге стране јула 2017. године, учињено је неспорним да је јадарит пронашао Рио Тинто 2004. године. Постојале су у јавности бројне гласине да то није тачно и да је то откривено много раније, међутим нисам имао доказ за то, све док нисам дошао до чланка који је написала професорка Јелена Обрадовић са троје сарадника. Објављен је у стручном часопису Рударско-геолошког факултета 2000. године , а рецензиран још 1999. године – наводи Манић.
У емисији је откривено и колико је још тада прецизно литијума откривено у Јадру и другим областима, као и бора и других минерала, и то не само у Јадру већ у басенима који се у последњих пар година интензивно помињу као места истражних бушотина попут: Ваљева, Мионице, Прањана, Алексинца, Врања итд... Како се види из табеле из овог научног рада, која се може видети у интервјуу, још пре 2000. године били су познати детаљни подаци о свим минералима у налазиштима широм Србије. 

- Случај са Рио Тинтом сигуран сам да ће завршити на арбитражи где нама прети баснословна тужба за одштету због ускраћивања стечених права. Тужба коју сам покренуо само је једна од радњи које бих волео да буду покренута када бих ја био заступник Србије у том међународном спору - изјавио је адвокат.

Манић је истакао да не би било добро да је усвојен закон којим се забрањује копање литијума и бора, јер би, по његовом мишљењу, то било погубно за исход будућег спора. По њему, само еколошки разлози нас могу извући. Мала зарада, непостојање зараде или чак економски губитак Србије неће нам, по његовом стручном суду, бити уважени, јер смо ми својим законима поклонили те руде ономе ко их је истраживао. 

- Зато остаје студија о процени утицаја на животну средину, где Министарство екологије даје обим и садржај процене утицаја, али нико не брани еколошким организацијама да траже статус странке. Чак могу да се накаче на мене и Покрет развоја у слободи, јер сам ја то тражио. Ја не очекујем да ме Министарство екологије и министарка Ирена Вујовић дочекају раширених руку. Напротив, очекујем да ме одбију. Па ћу са на то жалити.  Колико сутра тргеба да поднесем жалбу због ћутања управе. Па иза тога иде Управни суд, па Врховни суд, па Уставни суд, па Европски суд за људска права – каже Манић. 

Он је изнао како стоји његова ранија тужба коју је прошле године предао како би спречио отуђење ЕПС-а, односно да спречи драстичне правне последице уколико се то чак и деси, а ми пожелимо да повратимо ЕПС. Он је указао шта ће се десити од 1. јануара када ступају на снагу прописи који ће омогућити модел отуђења 140 јавних предузећа која су претворана у акционарска друштва управо са том сврхом.

- Нас су свели на дивљаке, а заправо сами себе смо претворили у колонију – закључио је.  

На који начин тачно можемо да се извучемо да не буде копања, а да Рио Тинто сигурно изгуби евентуални међународни спор, и можемо ли да спасимо 140 јавних предузећа од преузимања на име дугова, објаснио је у емисији коју можете погледати на каналу Прави одговор. 

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА