Најновије

ЗАПАД И НАТО СПРЕМНИ НА ПАКЛЕНИ РАТ: Које то руде желе из Украјине у замену за подршку?

Украјински председник Володимир Зеленски представио је "план победе" у коме је посебно нагласио важност критичних природних ресурса Украјине, укључујући уранијум, титанијум, литијум, графит и друге стратешки вредне метале. Према речима Зеленског, ови ресурси представљају један од кључних економских потенцијала земље, а њихова заједничка експлоатација са САД и ЕУ могла би знатно допринети обнови и развоју Украјине након рата.

Зеленски је пред украјинским посланицима изнео податке о богатству критичних метала у Украјини, наглашавајући да је вредност тих ресурса процењена на трилионе америчких долара.

Уранијум: Украјина је била десети највећи произвођач уранијума на свету 2023. године, са годишњом производњом од око 1.000 тона.

Титанијум: Украјина има око 7% светских резерви титанијумских руда, а годишња производња износила је 5.400 тона.

Литијум: Са резервама од око 500.000 тона литијум оксида, Украјина се сврстава међу земље са највећим потенцијалом за експлоатацију овог критичног метала.

Графит: Земља је у претходним годинама произвела око 5.200 тона графита, што је око 0,5% светске производње.

Амерички сенатор Линдзи Грејем раније је нагласио да су украјински минерали процењени на између 10 и 12 билиона долара и додао да је потребно спречити да ти ресурси падну под контролу Русије и Кине.

Међутим, аналитичари указују на изазове с којима се Украјина суочава. Гилберт Доцторов, стручњак за међународне односе, навео је да је украјинска економија у великој мери пропала, а значајан део њеног пољопривредног земљишта већ је продат међународним конзорцијумима агробизниса.

Иако је Зеленски покушао да представи овај план као кључни за будућност земље, генерални секретар НАТО-а Марк Руте изјавио је да савезници тек разматрају овај предлог, не дајући прецизније коментаре.

ПРАВИ ПАКАО НА ТРИ ПРАВЦА! Фронт гори, Руси се муче у Курској...

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА