Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ИЗАЗИВА ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ! Спрема прави пакао и неће одустати

 Украјински председник Володимир Зеленски интензивно покушава да убеди западне лидере у свој „план победе,“ али остаје нејасно да ли ће они прихватити његове идеје, пише New York Times. Украјински званичници наводе да Западни савезници имају резерве према неким аспекатима плана, нарочито када је реч о ударима на руску територију.

Западне земље страхују да би украјински напади на Русију могли да доведу до ескалације сукоба. Због тога су одбили да укину ограничења на употребу свог оружја у оваквим нападима. Такође, савезници се опиру идеји да Украјина постане чланица НАТО-а док траје рат, како би избегли увлачење у највећи сукоб у Европи од 1945. године. Иако обећавају додатну војну помоћ, лидери, попут немачког канцелара Олафа Шолца, суочавају се са притиском јавности да смање обим подршке Украјини.

Један од кључних проблема за Украјину је и недостатак ракета ATACMS, које би могле да погоде циљеве дубоко у Русији. Амерички председник Џо Бајден одбио је да дозволи Украјини коришћење тих ракета, наводећи да САД имају ограничене залихе овог оружја, које је резервисано за потенцијалне сукобе на Блиском истоку и у Азији.

New York Times наводи и забринутост званичника Пентагона због могућности да сукоби у Украјини и на Блиском истоку одвуку ресурсе од Тихоокеанског региона, где САД настоје да концентришу своју војну пажњу у случају кинеске инвазије на Тајван или у случају ескалације спора око територија у Јужном кинеском мору.

ЕВРОПА ИЗАЗИВА РУСИЈУ! Лако могу да добију по носу после ове изјаве

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА