Најновије

ШИПТАРИ У ГЛИБУ ЛОШЕ КАРМЕ: Куртија не примају више ни у Стејт департменту, ни Сенату, ни Конгресу!

Бивши "косовски" премијер, Иса Мустафа, упутио је критике на рачун актуелног косовског премијера, Аљбина Куртија, због нарушавања односа са савезницима, посебно са САД, преноси Кљан Косова.
Иса Мустафа

Иса Мустафа

"Наш међународни партнер каже да комуникација са владом није добра, да се радње владе одвијају без њиховог информисања и без њихове подршке. У међувремену, власт са друге стране каже да је све у реду. Видимо да наш премијер иде у САД и нико га не угошћује из Стејт департмента, Сената, Конгреса“, наглашава Мустафа.

Говорећи о четворогодишњем управљању Куртијеве владе, он каже да је подбацила у економском развоју, капиталним инвестицијама и обезбеђивању страних инвестиција.

Према његовим речима, додаци за мајке и децу су краткорочне политике које не помажу економском развоју.

„Мислим да власт води хибридни рат против грађана и Косова подацима који нису тачни. Немамо никакав напредак у области економије. Нико се не може похвалити да смо се одлучили и повећали економију Косова. Имамо годишња повећања бруто домаћег производа 3-4 одсто. То је премало да смањимо наш развојни јаз са ЕУ, али и пет земаља у региону", оцењује Мустафа и додаје да је известан напредак постигнут у смањењу незапослености.

Додаје да је посебан проблем одлазак становништва.

"Сада добијамо статистику да је од 2012. до 2022. године око 250.000 грађана отишло и никада се није вратило. Од 2018. до 2022. отишло је 150.000 грађана. Годишње се у просеку 31.500 иселило из земље и уопште се није вратило на Косово“, нагласио је Мустафа.

Он такође сматра да је сада ситуација на северу другачија и да је "влада успела да се избори са криминалним групама, али да то не значи да је суверенитет проширен".

„Сада, да ли је то урадио уз договор или без консултација са међународним фактором, друга је ствар. Међународна заједница је рекла да је све то урађено без њиховог информисања и консултација. Али сада је друга ситуација на северу што се тиче барикада. Па, то не значи да смо проширили суверенитет, јер се ова ситуација одржава са полицијом, а не са цивилном влашћу. Ми тамо немамо органе цивилне власти, немамо функционалне општине. (Градоначелници општина) Они су ту и раде свој посао, али народ не ради свој посао јер у демократској власти то треба да припада грађанима који тамо живе... (Затварање паралелних структура, забрана динара) Били су у реду јер су одлуке донете раније. Урадили су акције и мислим да су акције добре, пошто је и тада динар био забрањен, али је у сенци функционисао“, каже он.

Мустафа такође наводи да је сада већа слобода кретања у четири општине на северу, али напомиње да то треба трансформисати у покрет који одражава нормално понашање, а не демонстрацију силе.

"Не можете само тако, што ћете показати да сте ту, чак ни премијер и министар унутрашњих послова и министар локалне самоуправе, јер то не ствара блискост и подршку грађана. Ствари треба да се врате у нормалу, а не да се праве популистичке параде“, изјавио је Мустафа.

Погледајте ОВДЕ данашње протесте и блокаде магистралних путева удружења “Не дамо Јадар”

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА