Најновије

ТРАМП СТИЖЕ КАМАЛУ: Сиутација у САД се заоштрава

Тесна предност потпредседнице САД Камале Харис у односу на бившег председника Доналда Трампа се смањује, а нова национална анкета показује да се председничка трка 2024. године заоштрава само неколико недеља уочи избора.

Недавно истраживање колеџа Емерсон са хиљаду вероватних гласача показује да је Харис имала предност у односу на Трампа за само један процентни поен, при чему је 49 одсто испитаника изјавило да подржава Камалу Харис, а 48 одсто да подржава Доналда Трампа, преносе медији.
Како је наведено, анкета има маргину грешке од три процентна поена.

Извршни директор истраживања колеџа Емерсон Спенсер Кимбал је рекао да, иако је разлика између кандидата стабилна од почетка септембра, са благом предношћу коју је имала Харис, "то је у овом тренутку мање од Бајденовог вођства од четири поена у Емерсоновим националним анкетама 2020. године".

Анкета је такође открила јасну родну поделу, уз то да Трамп води међу мушкарцима, са 56 одсто њих који га подржавају, у поређењу са 42 одсто мушкараца који подржавају Камалу Харис.

У исто време, 55 одсто жена подржава Харис, док 41 одсто каже да подржава Трампа.

Према истраживању, расположење бирача је такође дубоко поларизовано.

Међу онима који су се већ одлучили како ће да гласају, 80 одсто њих је рекло да је одлучило за кога ц́е гласати пре више од месец дана.
Још је неодлучно три одсто бирача, а иако је то мали проценат, то би ипак могло да промени исход избора, посебно у овако тесној трци.
Кимбал је навео да је овај све мањи јаз посебно забрињавајућ за Камалу Харис, с обзиром на то како су протекли претходни избори.
Како је Кимбал истакао, Џо Бајден је имао веће вођство у односу на Трампа у овој фази на изборима 2020. године, а слично томе, Хилари Клинтон је имала значајну предност у односу на Трампа 2016. године, пре него што је Трампу популарност нагло порасла у последњим недељама пре избора.

Прогноза Нејта Силвера је у четвртак потврдила да се замајац подршке гласача помера ка Трампу, уз напомену да су његове шансе за победу највеће од августа, нарочито у кључним државама као што су Висконсин, Мичиген и Пенсилванија.

Најновије Силверове пројекције показују да Трамп има благу предност на Електорском/изборном колегијуму, са 50,2 одсто шанси за победу, у поређењу са Харисовом која има 49,5 одсто шансе за победу, упркос томе што Харис има 75 одсто шанси да победи на изборима.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА