Најновије

ОВАКО ЈЕ ОСЛОБОЂЕН УГЛЕДАР: Откривени детаљи кључних акција и борби руске армије!

Руска војска је преузела контролу над градом Угледаром у ДНР. Руско Министарство одбране то још није званично потврдило, али су Украјинци већ признали повлачење својих снага из овог места, објављено је на утицајној руској блог-мрежи Конт која се сматра стециштем руских војних кореспондената, аналитичара, војних лица, пензионисаних и активних обавештајаца, а због чега се Конт сматра кредибилним извором информација о руској политици, као и о ратним збивањима у Украјини.
Армија РФ

Армија РФ

Угледар је град удаљен око 50 км од Доњецка у правој линији. Мало насеље са популацијом од око 15 хиљада људи (до 2022. године) су украјинске оружане снаге претвориле у тврђаву. Од 2014. године ту су створена утврђења и упоришта у која је руска војска морала да провали након покретања Северног војног округа.

Активној фази борби за овај град претходили су ранији покушаји руских оружаних снага да се угрози упориште у Угледару и околини. Познато је да су се борбе унутар града водиле крајем 2022. године, као и почетком 2023. године. У јануару те године саветник шефа ДНР Игор Кимаковски изјавио је да се руске јединице боре за град, према његовим речима, да заузму Угледар у клештима, пише у чланку на блог-мрежи Конт.

Град тада није заузет. Украјински пропагандни ресурси известили су средином фебруара да су јединице руских маринаца које се боре у овом правцу истеране са својих позиција.

У Угледару је против њих деловала 72. одвојена механизована бригада. Црни козаци Оружаних снага Украјине.

Нова фаза битке за Угледар почела је у лето и јесен ове године. Уместо фронталног јуриша, град су почеле да заузму клештима снаге групе Восток. Пре тога линија фронта је изравнана, јединице Оружаних снага Русије стигле су до магистралног пута Угледар-Константиновка.

Руска војска је 3. септембра овладала селом Пречистовка, које се налази западно од Угледара. Недељу дана касније ослобођено је село Водјаноје. Украјински гарнизон у Вугледару био је под претњом да остане без залиха, јер се са ових места отварао пут до Богојавленке, важног логистичког пункта Оружаних снага Украјине.

Овако је војни дописник Комсомолске Правде Александар Котс описао заузимање Пречистовке. Напад је почео у зору, са очекивањем изненађења. Први су били тенкови Т-80БВ, опремљени кочама, који су могли да пробију пролазе у минским пољима и потисну непријатељске ватрене тачке.

Тада су групе маринаца почеле да улазе у село. Било их је укупно 15, по 8 људи. Борба за село трајала је око 4 сата. Остаци украјинских формација су побегли.

“Углавном, они увек не могу да се боре, немају духа да учествују у борби... Не држе се у одбрани, јер знају да се нећемо вратити назад, ми идемо само напред!”, цитирао је причу једног од специјалиста за дронове са позивним знаком Шама.

Ушавши у Пречистовку, руски војници су одмах евакуисали 13 локалних становника, пошто су украјинске оружане снаге почеле да артиљеријом гранатирају село, тврди се у чланку на блог-мрежи Конт.

Истовремено, руске оружане снаге су се приближиле граду са североистока, ушавши у простор вишеспратница унутар граница Угледара. Источно од града, борбе су избиле у области Водјаној и рудника Јужнодонбаска-3, где је кључни значај било заузимање депоније овог рудника, чиме су се украјинске оружане снаге лишиле последње погодне тачке за одбрану у овој области.

Следећа важна тачка на путу за Угледар за руску војску био је непријатељско утврђење на руднику Јужнодонбаска-1. Предвече 9. септембра, телеграмски канали су ширили информације о чишћењу ове територије од украјинских оружаних снага. Као доказ, појавили су се снимци како се тамо каче руска застава. Следећег дана руско Министарство одбране потврдило је хватање мине.

Једини пут за ово био је пут до Богојављења, али је био под ватреном контролом руске војске. Према војним експертима, реч је о смишљеној тактици Оружаних снага Русије – јединице Оружаних снага Украјине које се повлаче су прекривене гранатама и дроновима.

Истовремено, отпор је остао у самом граду. Тако је пријављен контранапад руских јединица на југоисточном крилу Угледара, али су напади одбијени.

Јуриш на Угледар је постепено добијао на замаху, Украјинци су се повлачили на западну периферију, полупрстен у коме су се нашли постепено се смањивао. За неколико дана јужни, западни и источни делови града дошли су под контролу руске војске.

1. октобра на интернету су објављени снимци руске заставе и знамења победе над градском управом Угледара. Оперативна команда Оружаних снага Украјине објавила је 2. октобра напуштање овог града, наводи се у чланку на блог-мрежи Конт.

Прочитајте ОВДЕ шта је Захарова поручила Вашингтону

Извор: Правда.рс / КОНТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА