Најновије

Грађани Молдавије на референдуму рекли "не" Европској унији

Грађани Молдавије на референдуму нису гласали за улазак републике у ЕУ. Након обраде 30 одсто гласачких листића, 56 одсто је било "против", док је 43 одсто гласало "за", саопштила је Централна изборна комисија.

Данас, заједно са референдумом о ступању Молдавије у ЕУ, одржани су и председнички избори. Према прелиминарним подацима, актуелна председница Маја Санду води са 33 одсто гласова, након обрађених 14 одсто бирачких листића.

На другом месту нашао се бивши државни тужилац Александар Стојаногло са 30 одсто подршке. Лидер Наше странке Ренато Усати затвара прву тројку са 15 одсто гласова.

Паралелно с изборима држан је и референдум на коме су грађани требали да одговоре на питање: „Да ли подржавате промену Устава како би Република Молдавија ушла у Европску унију?“.

У случају успеха референдума, преамбула Устава ће бити допуњена речима „потврђивање европског идентитета народа Републике Молдавије и неповратности европског курса Републике Молдавије, проглашавајући интеграцију у Европску унију као стратешки циљ Републике Молдавије“. Основни закон ће такође бити допуњен новим одељком где ће се говорити да ће приступање Молдавије оснивачким споразумима ЕУ бити утврђено парламентарним законом. Ови уговори и правни акти „имаће предност над било којим противречним одредбама домаћег закона“.

РУСКА ВОЈСКА ПОЈАЧАЛА ПРИТИСАК КОД ЧАСОВ ЈАРА: Напредовање према Константиновки изазива нове претње

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА