Најновије

ПУЦА ПРИЧА СА РИО ТИНТОМ? Постоји огромна шанса да оду из Србије

Највећи кинески произвођач батерија, компанија CATL, пре четири године је била спремна да уложи милијарду долара за 50% удела у пројекту литијума Јадар компаније Рио Тинто у Србији, пише „Аустралијан фајненшел ривју“ (AFR). Међутим, Рио Тинто је одбио понуду CATL-а, што је довело до компликација за овај пројекат након политичких турбуленција у Србији.

Интерни модели компаније Рио Тинто сада показују да пројекат Јадар има негативну нето садашњу вредност, што је додатно усложило развој пројекта, а упућени сматрају да би укључивање кинеских инвеститора донело другачији исход. Ова недеља је донела нове изазове за Рио Тинто након што је компанија пристала да плати 9,9 милијарди долара за литијумски пројекат у Аргентини, што је за неке доказ да компанија напушта Србију.

Пројекат Јадар се сусрео са значајним техничким и геолошким изазовима. Литијум и борати у овом подручју налазе се у минералу јадарит, који је захтевао нове методе за обраду. Ови јединствени изазови, у комбинацији са снажним противљењем јавности и отказивањем лиценци од стране Владе Србије у јануару 2022, створили су непредвиђене компликације за Рио Тинто.

Иако је Србија вратила дозволе Рио Тинту у јулу, будућност овог пројекта остаје неизвесна. Многи аналитичари сматрају да ће Јадар тешко ући у фазу производње пре 2026. године, а куповина Аркадиума у Аргентини могла би да донесе компанији потребну стабилност у тренутним операцијама.

ТАЈАНСТВЕНИ ПЛАНОВИ „ОТВАЖНИХ“: Тајна операција у Селидову, шта се...

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА