Најновије

Вучић за РТ Балкан: О чему сам разговарао са Путином

Двојица лидера разговарали су на 80. годишњицу ослобођења Београда.

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТ Балкан да је, након две и по године, са руским председником Владимиром Путином водио дуг и личан одговор, те да Путин разуме тежину позиције Србије.

"Веома је дуг разговор био, разговарали смо као људи који се дуго познају, пријатељи, био је то личан разговор, о томе ко су слаби лидери, ко су јаки. Путин је два пута поновио реченицу 'оно што је добро за Србију, добро је и за Русију. Путин, више него сви руски политичари разуме позицију Србије и тежину њене позиције", рекао је Вучић за РТ Балкан.

разговарао је телефоном са руским лидером Владимиром Путином на 80. годишњицу ослобођења Београда,.

"Врло добар разговор са председником Руске Федерације Владимиром Владимировичем Путином", објавио је Вучић на свом инстаграм налогу, додајући да је изразио наду да Србија неће уводити санкције Русији.

Председник је подсетио да са руским колегом није разговарао готово две и по године, а истакао је да је овај разговор био "отворен, дуг и садржајан".

"Говорили смо наравно о 80 година од ослобођења Београда и захвалио сам председнику Путину на честиткама и указао на непоколебљиви слободарски дух српског народа и захвалност Србије и нашег рода јединицама Црвене армије, које су заједно са српским јединицама учествовале у ослобађању нашег главног града", рекао је Вучић.

Двојица државника разменила су мишљење о свим важним билатералним питањима, а Вучић је захвалио Путину што је успео да обезбеди да Србија и ове године има довољне количине гаса.

Разговарало се и о другим важним питањима, економској сарадњи, као и о битним политичким питањима.

"Изразио сам наду баш као и пре две и по године да Србија неће уводити санкције Руској Федерацији, као што сам показао и изузетну захвалност за подршку нашим напорима у УН по питању различитих резолуција, а посебно сталну подршку територијалном интегритету Србије. То је нешто што се неће мењати. Верујем да ће ово допринети даљем развоју српско-руских односа и да ћемо моћи не само да се помажемо већ и да развијамо поверење између наших народа", закључио је Вучић.

Вучић је касније, обилазећи изложбу у Председништву изразио наду да ће чешће разговарати са руским председником и истакао да сматра да ћемо на економском и политичком пољу више сарађивати.

Председник Србије, који је иначе недавно добио позив од руског председника на самит БРИКС-а у Казању, рекао је да ће више детаља о разговору са руским државником открити током сутрашњег гостовања на РТС-у.

Вучић је, иначе, пре неколико дана најавио да ће 20. или 21. октобра открити да ли ће прихватити Путинов позив и учествовати на скупу.

Руски председник пре два дана упутио је Вучићу писмо поводом обележавања годишњице ослобођења Београда.

"Руси и Срби су вековима стајали раме уз раме у борби против заједничких непријатеља, заједно су савладавали недаће и искушења. Важно је да добре традиције братског пријатељства, које су нам завештали преци, и данас служе као поуздана основа за развој односа стратешког партнерства између Руске Федерације и Републике Србије", навео је Путин у писму.

ВУЧИЋ РААЗГОВАРАО СА ПУТИНОМ: Врло добар разговор са Владимиром Владимировичем

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА