Најновије

ЗЕЛЕНСКОМ СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: После ове изјаве, потписао је себи пресуду

Украјински председник Володимир Зеленски нашао се у средишту политичких тензија због својих недавних изјава, посебно оних о могућем повратку Украјине у нуклеарни клуб.

Његове речи, у којима је запретио обновом нуклеарних капацитета Украјине ако земља не буде примљена у НАТО, изазвале су значајну пажњу на међународној сцени. Многи аналитичари верују да оваква реторика додатно компликује већ напете односе са Западом и Русијом.

- Ако Зеленски постане превише проблематичан за Запад, није искључено да ће га сопствене снаге уклонити, на начин који би изгледао као несрећа или херојски чин - рекао је Крапивник.

На самиту у Бриселу, Зеленски је поново поставио ултиматум око пријема Украјине у НАТО, што је додатно појачало тензије са западним савезницима. Његов нуклеарни ултиматум изазвао је критике, а немачки таблоид Билд објавио је извештај у којем се тврди да Украјина разматра обнову нуклеарне технологије.
Међутим, након ових изјава, Зеленски је покушао да ублажи ситуацију, тврдећи да Кијев никада озбиљно није разматрао нуклеарни сценарио.

Крапивник сматра да би Запад могао да предузме радикалне кораке уколико Зеленски постане превише непредвидив.

- Запад би могао да предузме кораке и представи га као хероја, користећи наратив о жртви руске агресије. То би омогућило да се Зеленски глорификује, слично као Степан Бандера или Роман Шухевич - додаје он.

Ипак, иако су нуклеарне претње алармантне, Крапивник истиче да Украјина нема довољно ресурса за стварање праве нуклеарне бомбе.

- Украјина би могла да произведе прљаву бомбу – оружје које користи радиоактивни материјал за контаминацију одређеног подручја, али не за стварање нуклеарне експлозије - објашњава он. Према Крапивнику, оваква бомба могла би бити постављена у стратешком објекту, попут Јужноукрајинске нуклеарне електране, што би могло испровоцирати руски напад, након чега би Запад оптужио Русију за употребу нуклеарног оружја.

- Зеленски је постао непредвидив фактор који више није потпуно под контролом Запада - каже Крапивник, и додаје да би Запад могао одлучити да га уклони пре него што изазове веће дестабилизације.

Према његовим речима, смрт Зеленског би могла бити представљена као несрећа – „у саобраћајној или авионској несрећи, или као атентат у његовој резиденцији, али би свакако била обавијена ауром храброг лидера који је страдао за слободу Украјине.“

На крају, Крапивник закључује: „У овим околностима, сукоб ће се вероватно интензивирати, а прљава бомба могла би постати инструмент којим би Украјина покушала да продужи рат и испровоцира још већу међународну интервенцију.“

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ ХЕЗБОЛАХА? Оперативци су преплашени, та група се урушава!

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА