Најновије

УН: Квалитет живота у Гази пао на ниво од пре 70 година, за обнову потребне деценије и милијарде

Развојна агенција УН упозорава да је готово целокупно становништво Појаса Газе живе у сиромаштву.

Рат између Израела и Хамаса разорио је палестинску економију и тренутно готово целокупно становништво Појаса Газе живи у сиромаштву, а показатељи квалитета живота као што су здравље и образовање опали су на ниво од пре 70 година, саопштила је развојна агенција Уједињених нација (УНДП).

Званичник УНДП Читосе Ногучи рекла је да је економија палестинских енклава Појаса Газе и Западне обале сада 35 одсто мања него што је била на почетку израелске инвазије.

Она је навела да се, према неким мерилима, ниво сиромаштва у Гази приближава застрашујућој цифри од  100 одсто, а незапосленост сада износи 80 одсто, преноси Ројтерс.

"За Газу, преокрет развоја је за око 70 година до 1955. године. Чак и под оптималним условима, уз међународну помоћ која остаје на садашњем нивоу и неометано се слива у Газу и Западну обалу, и даље ће бити потребне деценије да се економска производња врати на предратни ниво", оценила је Ногучи.

Житељи Газе су или у потпуности изгубили посао или су се запослили неформално у областима које су "првенствено усредсређене на обезбеђивање основне робе и услуга", додаје се у одвојеном извештају Међународне организације рада УН (ИЛО) који је објављен прошле недеље.

Стопа незапосленост на територији Западне обале је између октобра 2023. и краја септембра 2024. износила 34,9 одсто, док је њена привреда смањена за 21,7 одсто у односу на претходних 12 месеци.

Пре рата је стопа незапослености у Гази износила 45,3 одсто, а на Западној обали 14 одсто, додаје Међународна организација рада.

У извештају УНДП-а се даље наводи да је помоћ неопходна за око 3,3 милиона Палестинаца, од којих је око 2,3 милиона у Гази, а међу њима 1,5 милион деце.

Очекује се да ће трошкови поправке оштећене инфраструктуре износити 18,5 милијарди долара, што је скоро цео годишњи економски учинак палестинских територија у 2022.

Рат је такође утицао на образовање, а 625.000 ученика у Гази овог септембра није имало приступ образовању, док је 93 одсто школских зграда оштећено.

До сада је у израелским нападима убијено укупно 986 здравствених радника, а мање од половине домова здравља је функционално.

Од 7. октобра прошле године је у Појасу Газе убијено скоро 43.000 људи, према подацима Министарства здравља у енклави.

УКРАЈИНА ОЧЕКУЈЕ ПРИЈЕМ У НАТО: Не одустајемо од територија у замену за чланст

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА