Најновије

Вучић тврди да нема стручњака који је против копања литијума, а сад му је стигао одговор од академика и професора

Ако председник Вучић не жели да нас чује ми га не можемо натерати, свако слуша музику коју воли, одговарају стручњаци који су указивали на штетност отварања рудника литијума у околини Лознице на опаску председника Србије да се нико стручан у Србији није успротивио пројекту “Јадар”.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не верује ни реч представницима компаније “Рио Тинто”, али да верује домаћим стручњацима, који, како је навео, “проверавају сваки потез и папир, и који су гарант да ће бити заштићена животна средина“.

Упитан шта са експертима којим мисле другачије, кратко је рекао да те људе није видео, док је на додатно питање шта је са академицима који су се успротивили пројекту “Јадар” одговорио:

“Само ми реците ко је од њих који се јављају експерт”.

Наравно, имао је и опаску да увек када он упита за конкретна имена “маца свима поједе језик”. Том приликом додао је да су сви стручњаци са Рударско-геолошког факултета за пројекат “Јадар”.

“То што нас не чује није наш проблем”

Зоран Стевановић, професор Рударско-геолошког факултета у пензији, истиче за Nova.rs да то што председник није чуо или није желео да чује њега и његове колеге, када су причали о штетним последицама пројекта, није њихов проблем.

“Ако председник није желео да чује друга стручна мишљења или га о томе саветници нису обавестили, не можемо га натерати. Свако слуша музику коју воли”, само је кратко прокоментарисао Стевановић.

Овај стручњак за област хидрогеологије више пута је у јавности указивао на штетне ефекте рударења литијума, посебно на могућа загађења воде.

Он је тако у емисији Утисак недеље подсетио да су на само 17 километара од места где је “Рио Тинто” планирао рудник у долини Јадра, на подручју Мачве највеће резерве подземних вода од значаја за мачвански и београдско-посавски регион.

„Те количине воде су двоструко или троструко веће од оних које Београд користи за снабдевање свог становништва“, истакао је тада и упозорио на потенцијалне хаварије и инциденте у евентуалном руднику и за време природних непогода, попут земљотреса или поплава.

Стевановић, који је тада у емисији гостовао са деканом Рударско-геолошког факултета Александром Цвјетићем, који је подржао пројекат “Јадар”, упитао је такође да ли је заиста “нормалан след ствари да профит буде у првом прану у односу на оно што је жеља људи, а то је да се сачува животна средина”.

„Иако ми је господин Цвјетић колега, ја не могу да се сложим са тим, то ми звучи као бајка. Ја не могу да верујем да људи верују са толико убеђења да неће бити последица“, изјавио је Стевановић.

“Убеђују нас да ноћу сунце сија”

Када су у питању чланови Српске академије наука и уметности, који се противе пројекту “Јадар”, а које председник не види и не чује, један од њих свакако је хемичар Ненад Костић.

Он оцењује да и грађани нестручни за пројекат Јадар “могу јасно да виде колико је он штетан већ по речима и поступцима којима пропагандисти неубедљиво и безуспешно гурају пројекат, уверавајући грађане да ноћу сија сунце и да је вода сува”.

“У том стилу главни промотер, председник Републике, на РТС-у омаловажава најбоље стручњаке, жмури пред тврдим чињеницама, одриче оно што стручњаци не тврде”, истиче.

Костић као одговор на председниково питање ко су ти стручњуаци који су против рударења литијума у долини Јадра за Nova.rs набраја бројне ситуације у ком су научници изнели свој јасан став.

Подсећа да је САНУ приредила свестран симпозијум о пројекту “Јадар” у мају 2021. године, на ком су учествовали представници и сарадници “Рио Тинта”, независни стручњаци, тадашња министарка рударства и енергетике.

“Риотинтовци су се доследно брукали. Академија је рецензирала, прихватила, објавила зборник радова од 320 страница, Академија је закључила да је пројекат штетан за Србију”, наглашава Костић.

Додаје и да је Академија инжењерских наука Србије је темељно размотрила овај пројекат у новембру 2021. и одбацила га као штетног.

“Драгана Ђорђевић, наша водећа хемичарка за животну средину, и ја организовали смо у фебруару 2022. године апел Народној скупштини да обустави пројекат. Апел је потписало 73 стручњака свих струка релевантних за пројекат: хемичара, биолога, физикохемичара, физичара, инжењера, лекара, метеоролога, правника”, објашњава.

“Вучић као да жмури и држи чепове у ушима”

Костић указује да еминенти хидрогеолози др Зоран Стевановић и др Веселин Драгишић, пензионисани редовни професори РГФ-а, често јавно критикују планове да се у околини Лознице рудари литијум.

Додаје да су он, професори Ратко Ристић и Вера Дондур, као и многи други више пута у јавности у дебатама са представницима пројекта указивали на све његове штетне аспекте.

“Ја сам хемичар, пензионисан професор америчких универзитета, добитник америчких и српских научних и академских награда и почасти. Много пута сам критиковао пројекат Јадар и његове промотере у новинама и на масовним зборовима грађана”, истиче Костић.

Помиње и јавну критику пројекта која је стигла од четрнаесторо биолога из пет угледних установа: Биолошког факултета у Београду, Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Природно-математичког факултета у Нишу, Природњачког музеја, и Института за мултидисциплинарна истраживања.

“Четворо еминентних домаћих економиста анализирали су економску студију Рио Тинта и процене те компаније. Доследно испада да би могућа добит Србије била занемарљиво мала чак и ако би све текло по плану. Председник Републике неубедљиво тврди да не зна ни за једног стручног критичара пројекта. Кад би његова тврдња била истинита, испало би да он годинама жмури и држи чепове у ушима” закључује Костић.

СЛЕДЕЋИ САТИ СУ КЉУЧНИ! Жестока офанзива украјинске армије

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА