Најновије

Затулин: Путин никад неће пристати да постоји држава „Косово“

Потпредседник горњег дома руског парламента Константин Затулин је упозорио је на српско-руској конференцији „Култура сећања и неговање историјске истине“ да ће Србија и Русија бити мете Запада све док наше земље и народи постоје.

 - Овде је погинуло 18000 руских људи у ослобађању Београда и Југославије, а Американци и Британци су га 1944 бомбардовали, указао је и Затулин на почетку обраћања и елаборирао лицемерну политику двоструких аршина коју Запад води према Србији.

- Хајде да се сетимо каква је била позиција Запада деведесетих. Словенија и Хрватска су рекле да хоће независност, Запад је то одмах подржао, а Немачка их прва признала. Срби из РС су желели да буду са Србијом и Црном Гором, али у том тренутку Запад каже да је „света крава“ територијални интегритет, и - почела је трагедија. Запад је и трећи пут „окренуо ћурак“ кад се почело говорити о томе да „косовари“ желе независност. Дакле, три пута су зависно од својих интереса мењали принципе.

Тако посматрају и ствари код нас…

А, ми водимо два рата истовремено - одложени грађански рат за културу сећања, да смо ми Руси и Украјинци један народ. То је грађански рат. А водимо и отаџбински рат са коалицијом западних земаља. У 2021. години је јасно речено - пољски председник Лех Валенса је рекао – можда нећемо имати другу прилику да разбијемо Русију и да је склонимо са мапе света, указао је Затулин и подвукао да су (Западу) и Русија и Србија „криве што постоје и док постоје биће мете напада Запада“.

- Жеља руског народа је одувек била да подржимо Србију. Данас од Србије не очекујемо да ће ући у борбу са нама у Украјини, ми ћемо у тој борби сами успети. Али данас наступамо овде са жељом да схватите шта се дешава: да је ово што радимо - праведно. Као што је праведно да је Косово и Метохија историјски део Србије. Путин блиско срцу узима све што се дешава са Србима и Србијом и никада неће пристати на уступке да се понизе Срби и да се прихвати да постоји таква држава.

Амбасадор Боцан-Харченко истакао је да му је велика част да буде учесник у форуму те, иако у почетку није планирао да наступи, ипак је желео да истакне и следеће:

„Сви говорници су подвукли да постоји веза наша два народа у пређашњем времену и данас, као и у недавној прошлости. Русија је тада чинила све што је могла на политичком и хуманитарном, и на другим плановима. Београдска операција била је сарадња у којој је Црвена Армија без претходних припрема дошла и прикључила се борби. Ми ту операцију схватамо, историјски гледано, као једну од најважнијих стратешких операција које су ослободиле не само балкански регион, него су биле стратешке и за ослобођење целе Европе од фашизма. Та операција је омогућила да Црвена Армија настави ка Мађарској и другим фронтовима. У војном, политичком и духовном смислу је то била важна операција!

Када су наши борци улазили у Србију, добили су лифлете, нећу цитирати шта је на њима писало да не бих погрешио, али суштина је била да је Србија посебна земља, пријатељска, где живи посебно пријатељски народ, где се наш савезник - ослободилачка војска Југославије, борила од првог дана и наставиће тада да се бори са нама до ослобођења земље, рекао је Боцан-Харченко.

Амбасадор је своје обраћање завршио скренувши пажњу присутних на честитку коју је председник РФ Владимир Путин упутио председнику Вучићу - честитку „поводом братства по оружју, на ком основу је изграђено наше стратешко партнерство за многе будуће деценије“.

После овог уводног дела уследила су два панела на којима су говорили или припремили радове српски и руски војни експерти - пуковник проф. Далибор Денда, пуковник доц. др Миљан Милкић, пуковник проф. др Слободан Ђукић, контраадмирал Бошко Антић, затим експерти друштвених института - др Ивана Лукнар, др Радосав Туцовић, проф. др Слободан Бјелица, проф. др Алексај Тимофејев, проф. др Снежана Вукадиновић.

Скупу су се обратили и директор Института за славистику РАН Константин Никифоров, као и председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић и амбасадор Владимир Кршљанин.      

Живадин Јовановић је истакао да је свет у највећим променама у историји.

- Срби и Руси су увек у историји делили заједничку судбину и бранили слободу и достојанство као најважније људске вредности. Наша два народа су поднела највеће жртве за слободу народа Европе и света, а ми овде данас одајемо пошту и борцима и стотинама хиљада цивила који су били заточени у логорима Београда и убијени у стратиштима.

Под окриљем западне демократије и антикомунизма, дуго се појачава ревизија свеобухватне истине о резултатима Првог и Другог светског рата, па и НАТО агресије на Југославију. Уобличен је тренд да се умањује одговорност изазивача Другог светског рата и носилаца идеологије геноцида, и паралелно, процес умањивања доприноса победи, потцењивање милионских жртава Совјетског Савеза и Србије.

Хегемонистичкој и експанзионистичкој стратегији водећих сила Запада смета историјска истина да је Црвена Армија дала одлучујући допринос победи савезника у Другом светском рату и слому нацифашизма. Не одговара им истина да је руски народ поднео далеко највеће људске жртве за слободу Европе и света. Зато се кроз образовни систем и квазинауку западних земаља, као и медије, велича се допринос англоамеричких савезника, а умањује одлучујући допринос Црвене Армије.

Ради се на томе да се холокауст и жртве фашизма баце у заборав. У том циљу се сатанизује и српски народ, наметањем тезе о геноцидности на примеру Сребренице. Слично се ради ширењем русофобије у Европи.

Аустроугарски и немачки нацифашистички окупатори и НДХ извршили су геноцид над нашим народом, а то се покушава гурнути у заборав. Умањује се одговорност џелата и апсурдно уводи одговорност Србије и српског народа за злочине у Другом светском рату. Постоје и покушаји да се уклоне документа која сведоче о српским жртвама.

Немачка влада је била покретач резолуције о Србима као геноцидном народу поводом Сребренице, али ми нећемо дозволити да западне земље исправљају нашу историју!

Ми морамо да идеје и решења црпимо из историјских искустава. У врху таквих процена мора бити савезништво по оружју српског и руског народа.

Корак по корак, ревизија историје је ушла у институције Запада. Дан Европе је тако проглашен на Дан победе, управо на 9. мај! Европски парламент је усвојио низ докумената којим изједначава у одговорност за избијање Другог светског рата Стаљина са нацистима!

Иза процеса ревизије стоји крупни капитал. И тај процес се сели од науке, преко НВО и дискографских кућа, до рушења споменика борцима против фашизма и њиховом заменом бистама фашиста! Ревизија је злочин! Она је основ за промену граница и насилну промену стварности, које је тешко извести без ратова. То је утирање пута новим сукобима, казао је Јовановић.  

Говорећи о сарадњи Србије и Русије, он је истакао да две земље успешно сарађују у УН, али је посебно указао да постоји иницијатива за сарадњу удружења историчара двеју земаља, укључујући размену представништава.

„Иницијативу је покренуо Наришкин и треба проверити колико смо напредовали у реализацији те иницијативе. Не сме се допустити да програм образовања пишу агресорске земље. То је такође део припрема за одбрану земље!“, казао је Јовановић и закључио да ће Србија и Русија највећи допринос у одбрани историјске истине дати јачањем стратешког партнерства

Владимир Кршљанин је истакао да се иступањима високих представника Русије и Србије на почетку данашњег скупа, као и честитком Путина Вучићу да 20 октобар - Дан ослобођења Београда заиста постаје заједнички празник Србије и Русије.

- Огромни су разлози за то. Девети мај је празник целог света, а пре свега Европе која је ослобођена од фашистичке окупације, али је 20. октобар српско-руски празник који се вероватно ни са чим другим у историји не може поредити. То је вероватно један од разлога што ћемо први пут имати Бесмртни пук и 20. октобра, а не само 9. маја. Победа над фашизмом је највећи консензус постигнут у историји човечанства. И научни и политички фактори целе планете су заузели о томе исти став. Та победа и консензус су засновани на победи Црвене Армије, историјске Русије. Због те победе и те снаге је створена антихитлеровска коалиција која је омогућила тај историјски консензус. Ту су заједно са Совјетским Савезом били САД и Велика Британија скоро читавог Другог светског рата, а придружиле су јој се Француска и Кина. А Србија је била највећи савезник Црвене Армије у поробљеној Европи.

На основу тог консензуса је створен систем међународних односа и међународног права које још бранимо, јер је у интересу свих. Осуда фашизма је неупитна, али се данас у исту раван може ставити део западне олигархије који, иако не прокламује фашистичку идеологију, јесте допринео настанку фашизма, његовом очувању до данас, и његовој злоупотреби у разбијању Југославије и у данашњом догађајима у Украјини.

Перспектива очувања историјске истине је да ту олигархију доведемо у исту раван, пошто се супротставља светској већини. Светску већину у отпору олигархији данас предводи Русија, а Србија је предводила деведесетих година прошлог века. Ове пројекције морају да почивају на чврстом темељу достигнућа Другог светског рата.

Историја нам се понавља јер учесници консензуса 1945. нису били довољно искрени, а данас имамо светску већину коју предводи Русија, а та већина је пред новом фазом стварања међународних односа утемељених на достигнућима Другог светског рата, победи над фашизмом и заштити мира, демократије и развоја. Русија и Србија су имале највећи допринос у победи над фашизмом и морају бити савезници и у одбрани тековина те победе.

РУСКА ВОЈСКА ОСЛОБОДИЛА НОВОСАДОВО: Значајан успех на Краснолиманском правцу

Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА