Најновије

Белоусов у Минску: Запад провоцира директан сукоб нуклеарних сила

Све већа укљученост Запада у сукоб у Украјини и жеља да се Русији нанесе максимална штета прете директним војним сукобом нуклеарних сила, изјавио је руски министар одбране Андреј Белоусов, који се налази у радној посети Минску.

„Растући ангажман западних земаља у сукобу у Украјини ствара глобалне ризике. Жеља да се Русији нанесе максимална штета могла би да доведе до директног војног сукоба између нуклеарних сила“, упозорио је министар на састанку заједничког одбора министарстава одбране Белорусије и Русије у Минску.

Према његовим речима, државна политика Русије у области нуклеарног обуздавања је прилагођена новој војно-политичкој реалности.

Њена политика предвиђа могућност употребе нуклеарног оружја као одговор на агресију на Белорусију као чланице Савезне Државе Русије и Белорусије, истакао је он.

Ново оружје

Он је саопштио и да Русија открива мањкавости заплењене технике НАТО-а и користи је за производњу новог оружја. Напоменуо је да ће се на систематској основи наставити проучавање те технике.

„Откривамо њихове слабе тачке и користимо те карактеристике приликом прављења новог оружја“, рекао је министар одбране.
Белоусов је нагласио да су резултати данашњег састанка потврдили континуитет приступа Москве и Минска формирању јединственог одбрамбеног простора и осигуравању војне безбедности Савезне државе Русије и Белорусије.

План за осигуравање војне безбедности

Такође је саопштио да је план рада за осигуравање војне безбедности Савезне државе за период од 2025. до 2027. године одобрен на састанку заједничког одбора министарстава одбране две земље.
Како каже, Москва и Минск настављају заједничку борбену и мобилизациону припрему са акцентом на искуство специјалне војне операције.

„Поделићемо са белоруским пријатељима напредна достигнућа у сфери противваздушне одбране, употребе високопрецизног оружја, средстава за електронско ратовање и роботизованих система“, прецизирао је Белоусов.

Заједничке стратешке вежбе „Запад“

Поред тога, министар је навео да ће Москва и Минск следеће године одржати заједничке стратешке вежбе „Запад 2025“, чији план узима у обзир савремене претње безбедности Русије и Белорусије, као и ситуацију која се развија у зони СВО.

„Намеравамо да одржавамо висок интензитет борбене обуке. Кулминација 2025. године биће заједничка стратешка вежба 'Запад'. Концепт за обуку војске узима у обзир савремене претње Русији и Белорусији, а такође и ситуацију у зони СВО“, рекао је министар.

Он је напоменуо да је посебна пажња на састанкупосвећена „припреми за кључни догађај наредне године – обележавање 80. годишњице победе над нацизмом“.

Претходно је белоруски министар одбране Виктор Хрењин изјавио да Минск и Москва продубљују сарадњу у сектору одбране ради очувања суверенитета двеју земаља.

ПУЧЕ УКРАЈИНСКА ЛИНИЈА! Сад руска армија креће у велики ударац

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА