Најновије

ЕУ усвојила реформске агенде: За Београд и Приштину, прво нормализација, па онда паре

Услов који Београд и Приштина морају да испуне јесте да се "конструктивно ангажују са мерљивим напретком и опипљивим резултатима у нормализацији својих односа".

Европска комисија је усвојила реформске агенде за Србију, Црну Гору, Северну Македонију и Албанију, али и за такозвано "Косово", док је Босна и Херцеговина је изузета из пакета јер је Бриселу, кажу из ове институције, поднела непотпуну реформску агенду и дато јој је време да је допуни.

Како се наводи у саопштењу из ЕК, усвајање реформских агенда кључно је да би се омогућиле исплате у оквиру ЕУ фонда за реформу и раст од 6 милијарди евра, који ће бити извршено по завршетку договорених реформских корака.

За Србију и такозвано Косово постоји додатни предуслов, јавља "Албанијан пост". Београд и Приштина морали би да се "конструктивно ангажују са мерљивим напретком и опипљивим резултатима у нормализацији својих односа".

Шта то тачно значи у тренутку док Приштина упорно спроводи једностране мере, за које и западни званичници признају да нарушавају дијалог, остало је нејасно.

Општи предуслови за исплату средстава су макрофинансијска стабилност, добро управљање јавним финансијама, транспарентност и надзор буџета.

Када се ови предуслови испуне, Комисија ће оценити да ли је корисник испунио конкретне мере из Реформске агенде, за које ће бити одређени рокови и који ће бити услови за ослобађање средстава два пута годишње.

Поводом усвајања реформских агенда, председница европске комисије, Урсула фон дер Лајен, истакла је да је импресионирана радом партнера са Западног Балкана на њиховим реформским агендама.

Србија ће, како је предвиђено, (након БиХ која мора да допуни документацију) добити други највећи износ, са 1,58 милијарди евра, где се очекује да ће прва уплата бити вредна 111 милиона.

Такозвано "Косово" добиће укупан износ од око 880 милиона евра.

ОРБАН ЈАВНО РЕКАО! Хоће да сруше Мађарску владу, имају само један циљ

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА