Најновије

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Канабис мења ДНК, а ево шта је опасно!

Учестала употреба канабиса високе јачине оставља јединствене молекуларне трагове на ДНК, утичући на гене повезане са функцијом енергије и имуног система. Откриће указује на могући ризик од развоја психозе код одређених корисника.
Канабис

Канабис

Честа употреба канабиса високе јачине оставља специфичне молекуларне трагове на ДНК, открила је нова студија објављена у часопису у часопису Molecular Psychiatry. Ови трагови посебно утичу на гене који су повезани са функцијом енергије и имунолошког система, сугеришући да употреба канабиса може имати значајан утицај на биолошке процесе. Истраживачи су приметили да ДНК метилација, врста епигенетске модификације, разликује кориснике канабиса који су доживели психозу од оних који нису, што указује на могућу генетску повезаност са ризиком од развоја психозе.

Епигенетске промене, попут ДНК метилације, могу променити функцију гена без промене саме ДНК секвенце. У овом истраживању, научници су открили да су промене у ДНК, узроковане употребом високопотентног канабиса, посебно присутне у генима који су повезани са митохондријском функцијом и имунолошким одговором. Посебно је занимљиво да је ген ЦАВИН1, који игра кључну улогу у производњи енергије и имунитету, један од гена који је највише погођен, пише “Neuroscience news”.

Студија је такође открила да су ефекти канабиса на ДНК различити код корисника који су доживели прву епизоду психозе, у поређењу са онима који нису. Ови налази указују на то да би ДНК тестови могли бити развијени како би се идентификовали корисници канабиса који су подложнији психозама. Занимљиво је да промене на ДНК нису биле повезане са пушењем дувана, што је важно с обзиром на то да многи корисници често мешају канабис са дуваном.

- Наша студија је прва која показује да канабис високе јачине оставља јединствен траг на ДНК, повезан са механизмима имунолошког система и производњом енергије - каже Марта Ди Форти, једна од водећих ауторки студије и професорка Краљевског колеџа у Лондону.

Са порастом доступности канабиса високе јачине, истиче Ди Форти, неопходно је боље разумети биолошки утицај ове супстанце, посебно у контексту менталног здравља.

Канабис високе јачине дефинише се као онај са садржајем Делта-9-тетрахидроканабинола (ТХЦ) од 10 или више процената. ТХЦ је главна психоактивна супстанца у канабису, одговорна за промене у перцепцији, расположењу и когнитивним функцијама код корисника. Занимљиво је да већина испитаника у студији користи канабис високе јачине више пута недељно, а просечна старост првог коришћења канабиса била је 16 година. Овај рани почетак употребе може бити значајан фактор у развоју дугорочних промена на ДНК.

Истраживачи су анализирали ДНК метилацију код 682 учесника, укључујући 239 особа које су доживеле прву епизоду психозе и 443 здраве особе. Промене на ДНК код учесника биле су посебно изражене у генима повезаним са митохондријским функцијама, а ген ЦАВИН1 се издвојио као кључан у регулацији енергије и имунолошког одговора.

Митохондрије, познате као „електране“ ћелија, играју кључну улогу у производњи енергије потребне за правилно функционисање организма. Канабис високе јачине, како је откривено, мења начин на који ови гени функционишу, што може имати озбиљне последице по здравље корисника. Посебно је интересантно да поремећај ових процеса може повећати ризик од развоја психозе, што би ДНК тестови могли помоћи да се предвиди код ризичних појединаца.

- ДНК метилација је кључни механизам који омогућава спољашњим факторима, попут употребе супстанци, да утичу на активност гена. Наша открића пружају важне увиде у то како употреба канабиса може променити биолошке процесе, што може помоћи у разумевању како ова промена може допринети ризику од психозе – објашњава др Ема Демпстер, водећа ауторка студије и научница са Универзитета у Ексетеру.

Један од најузбудљивијих аспеката овог истраживања је могућност развоја ДНК тестова који би могли помоћи у идентификацији корисника канабиса који су подложнији развоју психозе. Ови тестови би могли бити од велике користи за превентивне приступе у третману и превенцији менталних поремећаја, посебно у време када је канабис постао легализован у многим земљама.

- Будућа истраживања треба да испитају да ли ДНК трагови за тренутну употребу канабиса, посебно оног високе јачине, могу помоћи у идентификацији корисника са највишим ризиком од развоја психозе - додаје професорка Ди Форти.

Ова студија представља кључни корак у разумевању како употреба високопотентног канабиса оставља трајне молекуларне трагове на ДНК. Како канабис постаје све доступнији, посебно његове потентније варијанте, ова открића могу играти кључну улогу у развоју стратегија јавног здравља и превенције менталних болести. Студија је отворила врата за развој алата који би могли идентификовати кориснике подложне ризику, чиме би се омогућила рана интервенција и превенција психозе.

Прочитајте ОВДЕ о открићима доказа ванземаљске интелигенције

Извор: Телеграф.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА