Најновије

ПОЛИТИКО О ВУЧИЋУ: Нашао "златну средину"

Одлуку председника Србије Александра Вучића да се састане са највишим лидерима ЕУ, уместо да присуствује самиту БРИКС-a који је организовао руски председник Владимир Путин, не треба тумачити као знак лојалности Европској унији, већ као део његове стрaтегије балансирања између Запада и Истока, пише бриселски портал Политико.
Вучић

Вучић

Александар Вучић у Београду угостиће премијере Грчке и Пољске Киријакоса Мицотакиса и Доналда Туска, са којима ће разговарати о могућем чланству Србије у ЕУ, подсећа Политико.

Даље објашњава да су гости председник Србије предводници Европске народне партије (ЕПП) десног центра, где је његова Српска напредна странка придружени члан.

"Србија, иако није чланица БРИКС-а, била је позвана на самит те групе, али је Вучић након дужег колебања одлучио да не присуствује, наводећи посету Туска и Мицотакиса као разлог, као и да у Београд у петак стиже председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен да би промовисала планове ЕУ за улагања у регион", пише бриселски портал.

Подсећа да, међутим, већ наредног дана у Србију долази руски министар економије Максим Решетњиков, док Вучић најављује да ће 9. маја 2025. године у Москви присуствовати великој прослави поводом осамдесете годишњице победе Совјетског Савеза над нацистима.

Политико оцењује да је Вучић пронашао "златну средину" и да, како се широм ЕУ све више бирају евроскептичне и Русији наклоњене владе, можда неће морати толико да се труди да балансира између Истока и Запада.

"Вучић се уторак појавио са мађарским и словачким премијером Виктором Орбаном и Робертом Фицом на конференцији о миграцијама. Одбацио је могућност да Србија буде домаћин било каквим центрима за депортацију миграната, а тројка је нове конфигурације Вишеградске групе, за сада", закључује Политико.

Прочитајте ОВДЕ о Казањској декларацији

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА