Најновије

ПУТИН ПОКАЗАО НОВЧАНИЦУ БРИКС-а: Погледајте! (ФОТО)

У Казању данас је настављен Самит БРИКС-а, а земље учеснице су усвојиле завршну декларацију. Председник Руске Федерације Владимир Путин је истакао да је планирано да декларација буде достављена УН као заједнички документ. Руски лидер је на самиту показао и потенцијалну нову новчаницу јединствене валуте БРИКС-а.
Лидери БРИКС-а

Лидери БРИКС-а

"Припремљена је коначна декларација која садржи опште оцене стања у свету, сумирање резултата руског председавања БРИКС-ом и поставља смернице за дугорочну сарадњу", изјавио је Путин. 

Министар спољних послова Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) и представник те земље на Самиту Ахмед бин Али Ал Сајех рекао је да ће декларација бити важан корак у јачању сарадње, "успостављањем опште прихваћеног оквира за супротстављан је будућим изазовима и постизање наших заједничких циљева".

Претходно је Путин предложио да се оформи списак земаља-партнера БРИКС-а и да се то унесе у завршну декларацију Самита, пише РТ Балкан.

Говорећи о проширењу БРИКС-а, руски председник је рекао да не би било исправно игнорисати изванредно интересовање земаља Глобалног југа и истока.

Данас су одржане две седнице у уском и проширеном саставу, а после разговора у проширеном саставу лидери БРИКС-а су усвојили завршни документ, Казањску декларацију

Лидери земаља учесница самита БРИКС-а фотографисали су се пре почетка састанка у Казању.

Самит БРИКС-а под мотом "Јачање мултилатерализма за праведан глобални развој и безбедност" почео је у уторак у Казању и трајаће до 24. октобра.

Данас је у Казањ стигао и генерални секретар УН Антонио Гутереш, што је, како је прокоментарисала портпарол МСП-а Марија Захарова изазвало хистерију у Кијеву.

Погледајте новчаницу блока БРИКС коју је представио Путин:

Прочитајте ОВДЕ о борбама код Измаиловке

Извор: Правда / РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА