Најновије

ПЕТАР ДАВИДОВ: Небраћа и не Словени, или своја кошуља ближа телу – сами себи смо пречи

Пољска је организовала антиукрајинску информациону кампању како би оправдала своје одбијање да помогне Украјини – војно и финансијски.

Варшава (Фото: Pixabay. com)

Пише: Петaр Давидов

Није тајна, а то је потврђено вековима, да у дубинама пољског менталитета нема и никада није ни било дубоких осећања братске љубави и нежности према Украјинцима. Псовака „bydlo“ („стока“, „скотови“) појавила се у пољском језику управо у односу на украјинске „не-до-људе“ које је требало или покатоличити, или протерати, или уништити. И Србима је ова теорија врло добро позната, зар не?

Али ствар није само у менталитету, поносу, већ и у прозаичној похлепи, назовимо то благо „тежњом да се уштеди“. Данас, када се „изненада“ испоставило да у ЕУ нема јединственог става о томе да ли треба наставити подршку Украјини, и када свака земља учесница, наизглед чврстог и неразрушивог савеза, треба „да се носи са Русијом“ појединачно и за свој рачун, Пољска се сетила да има исте тешкоће као и њен сусед коме треба помагати: катастрофалан недостатак новца. Сукоб, рат са Русијом – је врло скупо задовољство. И далеко од тога да све европске државе желе на својој кожи да осете чари тог сукоба. Упркос својој мржњи према Русима, Пољаци су открили да морају да бирају између русофобије и могућности да једу. А направити скандал са Украјином, оптужујући је за најгору незахвалност, одлична је прилика за Пољску да сачува образ. Барем да покуша то да уради.

Садашње руководство Украјине, због свог менталитета, не може да не осети да се извор прихода са Запада полако затвара. Захвалност за помоћ?! – каква глупост! „Крив си само зато што ја хоћу да једем“ – прождрљивост до крајности корумпиране украјинске елите је баснословна. Ако Украјини недостаје новца за, на пример, медицину, јер су њен садашњи несловенски вођа или његов заменик, купили вилу у Ломбардији, то је проблем западне хуманитарности, украјинске медицине, украјинске војске, али не и украјинског руководства. И – искрено чуђење: „Како то нећете више давати новац?“ Морам да умирим Пољаке и остале Индоевропљане: управо те исте речи слушали су Руси за време постојања комунистичког „братства“.

Данас Пољаци покушавају да играју на карту безобразне украјинске незахвалности и увређеног пољског достојанства. Министар спољних послова Пољске јавно изјављује у интервјуу за француски „Le Monde“ да је његова земља престала да исплаћује социјалну помоћ украјинским избеглицама и позива друге земље ЕУ да следе овај пример. Зашто? Све је јасно: исплате ЕУ украјинским грађанима „смањују мобилизациони потенцијал Украјине“. Топовско месо мора бити произведено у Украјини, ни у ком случају не у „цивилизованој“ Европи. Нека цркава bydlo – своја кошуља ближа је телу – сами себи смо пречи.

Остале текстове Петра Давидова можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА