Најновије

Русија доноси одлуку! Од прекида рата ништа, ово су следећи потези: Нема стајања, морамо до краја...

Кључ за успех у наставку офанзивних операција је у дејству руске војске, а не у очекивању некаквих унутрашњих превирања у Кијеву, рекао је руски војни стручњак Василиј Фатигаров. Фатигаров је нагласио да сваки застој у напредовању даје непријатељу прилику да се реорганизује и пружи још јачи отпор.

- Не можемо да се ослањамо на спољне факторе, као што је очекивање да ће доћи до побуне у Украјини која би решила наше проблеме. То једноставно није реално и није могуће. Наши момци се не смеју заустављати на линији додира, офанзива мора да се настави. Сваки тренутак стагнације даје непријатељу могућност предаха, чиме губимо моментум, а то директно води до већег броја наших жртава. Сваки изгубљени тренутак повећава ризик за животе наших војника и цивила који су заробљени у овом сукобу - истакао је Фатигаров.

Према његовим речима, од кључне је важности да руска војска настави са напредовањем, освајајући територије и ослобађајући цивиле који су под контролом украјинских снага. 

- Сваки застој би значио више жртава и веће губитке. Непријатељ би добио шансу да се консолидује и прегрупише, а то би директно угрозило животе наших војника и цивила, додао је војни новинар, истичући значај континуитета и напредовања - рекао је он.

Осим тога, Фатигаров је анализирао и како Запад реагује на успехе руске војске на терену. У његовом обраћању, указао је да, упркос званичним ставовима НАТО-а и западних лидера, многи у западним медијима почињу да преиспитују своје ставове.

- Видимо да западни медији почињу да прелазе у нову фазу схватања. Столтенберг, који је раније био чврст као вук, сада показује блаже ставове, готово попут јагњета. Његове изјаве о подели украјинске територије са Русијом, иако неслужбене, говоре много о променама у западном приступу. Столтенберг сада каже: ‘Па, можда Украјина треба да да нешто Русији, иако то нећемо званично признати.’ Такви ставови указују на то да Запад почиње да размишља о реалистичним опцијама за крај сукоба - објашњава Фатигаров.

Он је такође навео да је овај промењен став Запада последица успеха руских снага на бојном пољу.

- Зашто Запад мења став? Зато што ми имамо успеха. Наши војни резултати на терену натерали су их да се замисле - рекао је он.

Фатигаров је закључио да руска војска мора наставити офанзиву без обзира на спољне факторе, укључујући могућност унутрашњих немира у Украјини или промене у ставовима Запада.

- Наши војници морају наставити да ослобађају територије и не смемо се зауставити док не постигнемо потпуни успех. Свако успоравање биће на штету наших снага и цивила. Наставак напредовања је кључ за постизање наших циљева - поручио је војни новинар, јасно стављајући до знања да се будућност сукоба одлучује на терену, а не у дипломатији или унутрашњим немирима у Украјини.

Закључујући своје излагање, Фатигаров је истакао да је најважније сачувати животе војника и цивила, али да је за то потребно континуирано напредовање и војни притисак на непријатеља. Свака пауза би непријатељу дала простор за реорганизацију и ојачавање, што би директно угрозило даљи ток специјалне војне операције.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА