Најновије

Додик: РС жели у БРИКС, не пристајемо на санкције Русији; Путин: Сарадња у духу међусобног уважавања

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се ноћас са председником Руске Федерације Владимиром Путином у оквиру Самита БРИКС и изразио наду да ће Српска бити "у неком формату" део групе БРИКС.

"Велика заслуга је ваша што смо имали прилику да видимо како то изгледа и волели бисмо да будемо укључени у неком формату у БРИКС", рекао је Додик током састанка и обећао да ће ову тему покушати да покрене на нивоу целе БиХ.

"Покушаћемо да осигурамо одређену подршку на нивоу целе Босне и Херцеговине", рекао је Додик, објаснивши да "према Уставу БиХ постоји механизам који ћемо покушати да искористимо, конкретно да од парламента БиХ затражимо сагласност за наш рад у оквиру БРИКС-а".

"То је у потпуности легално", додао је председник Српске. 

Истакао је да је сарадња Српске и Русије пуна поштовања и разумевања те захвалио руском лидеру на позиву да дође на овогодишњи самит БРИКС-а. 

"Русија је званично четврта економија по ММФ и то показује да санкције не раде оно што они желе. Нажалост, и нама уводе санкције. Пре два дана смо одбили захтев да се уводе визе за руске грађане, и ми то нећемо дозволити", истакао је Додик.

Додик је негирао извештаје да у Републици Српској, наводно, постоје кампови за "обуку младих за изазивање нереда" у Молдавији.

"Јуче је америчка амбасада саопштила да у Републици Српској наводно постоје кампови које смо заједно са вама организовали да дестабилизујемо Молдавију. То је апсолутна лаж и покушај да изврше притисак и затрују атмосферу", рекао је Додик на састанку са Путином.

На тему енергетске сарадње са Москвом, Додик је за РИА Новости поручио да Република Српска жели да продужи постојећи споразум са "Гаспромом", уз оцену да сматра да то неће бити проблем.

"Урадићемо све како бисмо сачували нашу сарадњу са 'Гаспромом'. На томе сам такође захвалан председнику Путину, на разумевању и подршци овој сарадњи. Наставићемо тако да радимо и у будућности. Понуда 'Гаспрома' је за нас најбоља опција, и не само за нас већ и за друге народе БиХ", изјавио је Додик. 

Руски председник је поручио да се сарадња Русије и Српске развија у духу међусобног уважавања.

"Ми знамо са каквим тешкоћама се суочавате и преко каквих искушења да прелазите како би заштитили своје националне интересе. Драго ми је што вас видим овде у Казању, и да вам је било корисно на Самиту БРИКС-а и да сте имали добре пословне контакте током овог догађаја", рекао је Путин током састанка.

"Већ знате за покушаје демонизације и сатанизације Русије. Током овог Самита неко је поставио питање да можда неко (из Русије) стоји иза нереда у западним престоницама. То је апсолутна будалаштина. Немамо чак ни алата да организујемо некакве нереде и шетње у западним престоницама. Али таква питања се постављају ради промовисања властите агенде и да се избегне одговорност због ових фундаменталних грешака које Запад чини у односу на остале земље. Трудиће се било којим средствима да обезбеде своју доминацију", рекао је Путин.

Он је додао и да се времена мењају. "Ситуација у свету се мења и оно чиме се БРИКС бави. Још једном желим да поновим, ми се не боримо ни против кога, нема никакве конфронтације, једноставно идемо својим путем", истакао је Путин.

Додик после састанка: Велики успех РС

Додик је за РТРС после састанка са руским лидером рекао да је Путину пренео да је БРИКС успешна платформа која даје наду за светски мир и добар путоказ за стабилизацију светских прилика.

Он је навео и да је за Републику Српску долазак у Казањ велики успех.

"Путин је имао преко 20 састанака, плус пленарни Самит БРИКС и имао је опет жељу да се видимо и у овако касно време. Видео сам га као човека који жели да стабилизује односе у региону, али и целом свету. Он брани националне интересе Русије и то и сви други раде", рекао је Додик.

Истакао је да су разговарали и о завршетку Српско-руског храма у Бањалуци, те јачању туристичког потенцијала између Српске и Русије.

Додик је истакао и да БРИКС није против ЕУ

"Он тежи сарадњи међу државама и народима. Путин је томе дао највећи допринос, али имате ту и велике силе попут Кине и Индије, и тај покрет расте из дана у дан, а Република Српска ће настојати да се избори за своју позицију у овој организацији. Ово је била успешна и добра посета, разговарали смо не само са људима из Русије, већ и другим светским званичницима. Ми желимо само да будемо препознатљиви, да искористимо свој капацитет", поручио је Додик.

Састанком са Додиком, Путин је завршио билатералне разговоре са светским званичницима на маргинама Самита БРИКС-а који је данас завршен у Казању.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА