Најновије

ДОДИК: Чланице БРИКС-а поштују Дејтонски споразум и неће да признају "Косово"

Председник Републике Српске је истакао да је протекли Самит БРИКС-а показао да Русија и њен председник Владимир Путин нису изоловани онако како би Запад то желео.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је протекли самит БРИКС-а био историјски скуп којем је присуствовао велики број држава и међународних организација и нагласио да је политички веома важно да су чланице БРИКС-а не само пријатељски настројене према Србији и Српској, већ и да поштују међународно право, не признају независност самопроглашеног "Косова" и поштују Дејтонски мировни споразум онако како је изворно написан.

"Овде ми је и турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао да ми у БиХ треба да се договоримо сами, а не да нам неко споља диктира услове", изјавио је Додик за "Политику".

Он је нагласио да у Републици Српској немају проблем с БиХ, али да је проблем што се Дејтонски мировни споразум не поштује, већ константно крши.

Додик је истакао да је протекли Самит БРИКС-а показао да Русија и њен председник Владимир Путин нису изоловани онако како би Запад то желео.

"Ово је био историјски скуп који је протекао без оптерећења, за разлику од скупова који се организују на Западу, када сви чекају шта ће монополиста да каже", рекао је Додик.

Поводом сензационалистичког најављивања да би БРИКС могао да избаци долар из међународне трговине, Додик истиче да Американци деценијама крше међународно право и да је БРИКС организација која је настала као одговор на претерани протекционизам САД, које бомбардују и окупирају земље заобилазећи механизме међународног права.

Додик сматра да је зато важно што је у декларацији са самита у Казању, којем је присуствовао и генерални секретар УН Антонио Гутереш, наведена потреба реформе УН.

Ипак, он не сматра да је потпуна дедоларизација међународне трговине могућа, па чак и да то није циљ свих чланица БРИКС-а и оцењује да се то може десити делимично и да се може формирати механизам који ће отклонити негативне ефекте америчких санкција.

"Американци злоупотребљавају и систем плаћања СВИФТ и из њега, како им се прохте, искључују читаве државе, компаније и финансијске организације које их не слушају. БРИКС покушава да уведе паралелни систем плаћање, али то не иде лако, јер нису баш сви заинтересовани за избацивање долара из размене", рекао је Додик.

Проширење БРИКС-а ће, каже Додик, зависити од две ствари, од којих је прва жеља и договор лидера највећих земаља оснивача.

"Добро је за читав свет да се оне не понашају неоколонијалистички, као Англосаксонци, или Французи у Африци. Друго је интерес будућих потенцијалних земаља чланица, јер је приступање БРИКС-у, али и излазак из њега слободна воља", објашњава Додик.

Он истиче да приступање БРИКС-у и ЕУ формално нису супротстављени процеси.

"За БРИКС није проблем да његова чланица или земља партнер буде у ЕУ. То можда може да буде сметња ЕУ због обавезе о хармонизацији спољне политике", оцењује Додик.

ВУЧИЋ: Србија постала поприште хибридног рата, не могу да поднесу да разговарамо са Русима

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА