Најновије

Стејт департмент одобрио продају система НАСАМС Тајвану: САД ће послати и особље за подршку и обуку

Према документу објављеном у петак, Тајпеј је затражио три јединице "Ратеоновог" система и ракете за њега.

Стејт департмент је одобрио могућу продају система ПВО и радара Тајвану. Према Пентагону, куповина америчког оружја од стране Тајпеја захтевала би да тамо отпутује неколико десетина америчких држављана.

Пекинг, који види острво као део Народне Републике Кине, сматра ове потезе кршењем свог суверенитета.

Вашингтон је пре неколико дана испоручио Тајпеју прву серију од неколико стотина противбродских ракета "харпун блок 2" у складу са споразумом одобреним 2020. године.

У саопштењу за јавност у петак, Агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу у оквиру Министарства одбране САД објавила је да је добила одобрење за "могућу инострану војну продају система ПВО НАСАМС и пратеће опреме Канцеларији за економско и културно представништво Тајпеја у Сједињеним Америчким Државама, за процењену цену од 1,16 милијарди долара". 

Према документу, Тајпеј је затражио три јединице "Ратеоновог" система и ракете за њега. У саопштењу се наводи да ће имплементација ове предложене продаје захтевати слање приближно 26 представника америчке владе и 34 представника компаније "да отпутују до примаоца на дужи период" како би пружили техничку подршку и обуку локалном војном особљу.

Одвојено саопштење за штампу, објављеног истог дана, открило је да је Стејт департмент такође дао зелено светло за потенцијалну продају радарских система АН/ТПС-77 и АН/ТПС-78, као и пратеће опреме по процењеној цени од 828 милиона долара Тајвану.

Крајем прошлог месеца, амерички председник Џозеф Бајден одобрио је додатну војну подршку Тајвану у вредности од 567 милиона долара.

СПРЕМА СЕ НЕШТО ВЕЛИКО НА ФРОНТУ? Зеленски овим указом нешто ново смера

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА