Најновије

ХАОС У БРИКСУ: Индија блокирала чланство Турске - проблем је Пакистан

Индија је блокирала чланство Турске у БРИКС-у због односа ове земље са Пакистаном.
Са недавног самита у Казању...

Са недавног самита у Казању...

Извештаји показују да је апликација Турске добила подршку од неколико земаља БРИКС-а, а разговори су приведени крају.

Међутим, Индија је на крају блокирала чланство Турске због њених блиских веза са Пакистаном, нацијом са којом Индија има дугогодишње регионалне тензије.

Поред одбијања Турске, БРИКС је одлучио да не прими ниједну нову пуноправну чланицу за 2024. годину, преносе страни медији.

У међувремену, организација је прихватила 13 нових земаља као званичне партнерске земље, дозвољавајући им да учествују у неким иницијативама БРИКС-а без статуса пуноправног чланства.

Брикс је званично одликовао 13 нових земаља као партнерске земље током самита одржаног у Казању међу којима су и Казахстан и Узбекистан. Поред Казахстана и Узбекистана, нове партнерске земље су Алжир, Белорусија, Боливија, Куба, Индонезија, Малезија, Нигерија, Тајланд, Турска, Уганда и Вијетнам, што означава корак ка повећању глобалног домета и утицаја Брикс алијансе. 

Чврст став Индије одражава њену забринутост за регионалну безбедност у Јужној Азији и оно што описује као улогу Турске и Пакистана у промовисању нестабилности у областима као што су Џаму и Кашмир.

Овај инцидент наглашава сложену регионалну динамику која утиче на одлуке о проширењу БРИКС-а и наглашава изазове са којима се Турска суочава у балансирању међународних односа док тежи мултилатералном партнерству.

Неки аналитичари тврде да је у апликацији Турске недостајало стратешко предвиђање, с обзиром на јасне ризике од одбијања због њених односа са Пакистаном.

Прочитајте ОВДЕ шта је Путин рекао о развоју ситуације на украјинском фронту

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА