Најновије

Рио Тинту за рудник недостаје 209 парцела, из Недељица поручују да могу само да им отму земљу

"Рио Тинту" не фале само просторни план и дозвола, па да отвори рудник. У захтеву за одређивање обима и садржаја Студије о процени утицаја пројекта "Јадар" на животну средину, који је надлежном министарству поднела компанија "Рио Сава Експлорејшн", стоји да за надземни део рудника недостаје још трећина парцела.

Да би се из подземног дела рудника једног дана извлачио јадарит, битно је и шта је изнад њега. Баш овде „Рио Тинто“ мора да изгради путеве, пругу, утовар и истовар, комплекс у ком ће се литијум, бор и други елементи хемијски раздвајати.

За то аустралијска компанија мора да откупи још 209 парцела.

Златко Кокановић из Удружења „Не дамо Јадар“ oбјашњава да је планирана зона рудника око 220 хектара.

„Највећи део је око наше недељичке цркве, и има парцела у делу Слатине. А све то није компактно – да они имају једну страну, а ми другу, него је то прошарано као леопардова кожа“, каже Кокановић.

Неопходно земљиште је углавном под њивом и шумом. Постоји једно стално насељено домаћинство, за четири привремено настањена морају да се реше имовински односи.

А на једној од „раштрканих“ парцела је и штаб удружења „Не дамо Јадар“.

„Тако да – ту смо на парцели која никада неће бити продата“, каже Кокановић.

За Кокановићевог брата Звонка продаја такође није опција. Напротив, власник је седам парцела то јест, 4,5 хектара које је хтео да прошири и да правом прече куповине откупи додатно пољопривредно земљиште. Међутим, конверзијом велики део њега постао је грађевинско.

„Не можете наћи њиву која је слободна, да се не обрађује. Сада хоће и ово што имамо да нам отцепе“, каже Звонко Кокановић из Горњих Недељица.

Земљу не да ни Тихомир Максимовић. Каже, неће наћи бољу и ближу, преко потребну за млечно говедарство којим се бави.

„Два хектара и 70 ари, ово је све моје! Све до реке. Куруз за силажу, пшеница је била. Били су нам послали кући и уплатнице. Не знам колико је било, 50-60 хиљада евра. Нас то не занима, не интересује ме то“, каже Тихомир Максимовић из Горњих Недељица.

Славољуб Ненадовић у своју њиву не може. Точкови му не дозвољавају. Свеједно, одбија да је се одрекне.

„Имам своју децу, имам унучад. Ја сам то наследио и ја то не продајем. Мене паре не интересују. Долазили су, разговарали, претили експропријацијом…“, каже Славољуб Ненадовић, Гордње Недељице.

Али није Ненадовић одустао. Пошто није једини, питали смо „Рио Тинто“, шта планира.

„Уколико се активности откупа земљишта наставе у будућности, наставићемо да спроводимо овај процес у складу са законима Републике Србије и највишим међународним стандардима Међународне финансијске корпорације и Европске банке за обнову и развој“, наводи Рио Тинто у одговору.

Директан одговор на питање да ли је експропријација крајње решење, нисмо добили.

„Једино могу да нам отму земљу. Не постоји други начин на који би они могли ту нашу земљу да добију у њихово власништво. Ни држава, ни компанија свакако“, поручује Звонко Кокановић.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА