Најновије

Шта гради „Рајнметал” у Украјини: Путину већ прете „поздравом”, Медведев обећава ватромет

У Украјини је већ почела са радом прва од четири планирана постројења немачког оружарског концерна „Рајнметал”. О томе је у интервјуу за ТСН говорио директор концерна Армин Папергер.

"Ствари напредују. Први погон је већ спреман. Други је на путу. А сада инсистирам да се све ово убрза, јер немамо времена, не треба га губити", рекао је он.

Армин Папергер је додао да фабрика тренутно опслужује борбена возила пешадије, али и главне борбене тенкове. Дакле, то је веома продуктиван заједнички подухват. Компанија поседује 51 одсто акција ове фабрике.

Према речима директора концерна, „Рајнметал” је на путу изградње фабрике барута, фабрике за производњу муниције у Украјини. Планирано је и успостављање производње система ПВО за заштиту.

„У Украјини може да буде изграђена фабрика „Рајнметала” за око 200 милиона евра“ са циљем производње до 400 борбених тенкова типа „пантер” годишње, рекао је Папергер и додао да очекује коначну одлуку о томе у наредна два месеца.

Производна јединица би могла „без потешкоћа“ да буде заштићена од руских напада преко система противваздушне одбране, рекао је он.

Према речима шефа „Рајнметала”, Украјини је потребно 600 до 800 тенкова за победу над руским снагама, и отуда и потреба за брзом производњом нових тенкова.

„Чак и када би Немачка ставила 300 тенкова „Леопард 2” на располагање (Украјини), то би било очигледно недовољно“, оценио је Папергер.

Олаф Шолц је после дугог оклевања крајем јануара дао зелено светло за слање тенкова Леопард у Украјину.

Русија је већ реаговала на отварање првог погона овог немачког концерна. Заменик секретара Савета безбедности Русије и бивши председник Руске Федерације Димитриј Медведев рекао је да „очекује свечани руски поздрав, прави ватромет“, наговештавајући могући удар.

Медведев је већ  запретио да ће „прославити“ евентуално отварање фабрике „салвом руских ракета „калибр” и другим пиротехничким средствима“.

„Немачки концерн „Рајнметал” покренуо је прву од четири војна постројења у Украјини. Као што је раније обећано, радујемо се свечаном руском поздраву баш у фабрици“, написао је Медведев

Из Кремља је стигло више упозорења према НАТО савезу и западним земљама у вези са ситуацијом у Украјини. Русија је јасно истицала да ће страна војна техника и људство бити легитимна мета оружаних снага, док је истовремено позивала на престанак слања оружја и плаћеника, као и на обуставу помагања украјинској војној машинерији.

„Рајнметал” је у јулу добио прву важну наруџбину украјинске владе за изградњу фабрике за производњу муниције у Украјини. Тада је забележено да је планирано да муниција буде пуштена за две године.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА