Најновије

Западни медији: Кијев очекују потешкоће са америчком помоћи, чак и ако на изборима победи Харисова

Вашингтону ће бити тешко да се договори о даљој подршци Кијеву чак и ако председнички кандидат демократа Камала Харис победи на изборима, пише Блумберг, позивајући се на западне званичнике.

„Ако Трамп, који је рекао да ће решити сукоб пре ступања на дужност, буде изабран и испуни своје претње да ће прекинути подршку, опције Украјине биће драстично смањене. Али чак и ако победи Камала Харис, Вашингтон ће вероватно тешко добити значајну финансијску подршку преко Конгреса“, наводи се у чланку.

Аутори чланка примећују да је, упркос обећањима Владимира Зеленског да ће наставити рат, украјинска војска исцрпљена и у великој мери зависи од помоћи Сједињених Америчких Држава.

Блумберг подсећа да се Кијев већ суочавао са последицама кашњења војне подршке са Запада, када САД неколико месеци нису успеле да се договоре о новом пакету помоћи и то је „био ударац Украјини, којој је потребно људство и муниција“.

Вашингтон је Кијеву предао пакет војне помоћи у децембру 2023. године, а процес договарања следећег развукао се до априла. На Западу су приметили да је ово одлагање скупо коштало Украјину, омогућивши Русији да преузме стратешку иницијативу.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представљају „играње ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.

БУГАРИ РЕКЛИ "АДИО" РУСИЈИ: Готови избори, сада је све јасно у ком правцу Софија иде

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА