Најновије

"Политико": Проруски блок у срцу Европе ће расти у наредној години

Мађарском премијеру Виктору Орбану и његовом словачком колеги Роберту Фицу би наредне године као премијер Чешке могао да се придружи Андреј Бабиш, сматра бриселски портал.

Предвиђа се да ће "проруски" блок у "срцу Европе" наставити да се шири 2025. године, пошто чешка Акција незадовољних грађана (АНО) Андреја Бабиша има све веће шансе да однесе победу на парламентарним изборима наредне године, забринут је "Политико".

Овај проатлантски портал напомиње да се чешки бирачи "масовно" окрећу АНО-у, што се види у чињеници да је Бабишева опозициона странка однела убедљиву победу у 10 од 13 чешких области на регионалним изборима у са 35 одсто гласова, што је драстично више од 21 одсто колико су освојили на последњим регионалним изборима 2020.

Пораст популарности савезника мађарског премијера Виктора Орбана и његовог словачког колеге Роберта Фица очито изазива панику у Бриселу, па су тако атлантистички оријентисани европски политичари, уз, очито, подршку "Политика", прибегли пракси сада већ стандардних инсинуација и оптужби, укључујући покушаје дискредитације АНО као "екстремне деснице", посебно откако се Акција незадовољних грађана придружила Орбановој групи Патриоте у Европском парламенту.

Демантујући оптужбе бивших либералних чланова у изјави за "Политико", потпредседник АНО Карел Хавличек рекао је да су тврдње да се странка окренула екстремној десници "бесмислица":

"АНО је увек био и остаје кеч-ол странка. И даље смо исти. Оно што се променило је то што су неки политичари изгубили саморефлексију и престали да перципирају стварност... Мислим да је легитимно имати другачије мишљење од руководства ЕУ и нема потребе да се те људе одмах изопштава", казао је Хавличек.

Бриселски портал наводи да се наводна проруска политика АНО могла огледати у томе што су посланици ове странке у ЕП били или уздржани, или нису били присутни током гласања о резолуцијама о дуготрајној подршци Украјини, односно дозвољавању Кијеву да користи западно оружје дугог домета за ударе дубоко по руској територији. 

Шансе за победу АНО на предстојећим парламентарним изборима утолико су веће што је актуелна влада премијера и проукрајинског конзервативца Петра Фијале достигла рекордно низак рејтинг од 24 одсто, што је најгори резултат за неку чешку владу од 2013. године, оцењује "Политико".

СПРЕМА СЕ ГРАНАТИРАЊЕ ИРАНА И ТО ЋЕ БИТИ БРУТАЛНО! Ово је план...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА