Најновије

Алексић: У петак ћу представити доказе како ‘Рио Тинто’ утиче на изборе у свету и корумпира владу

Председник Народног покрета Србије (НПС) Мирослав Алексић изјавио је да ће у петак представити, како тврди, доказе како компанија „Рио Тинто“ ради у свету, односно како „утиче на изборе и победнике избора и како корумпирају Владу и званичнике“.

Алексић је за телевизију Инсајдер рекао да ће то представити на конференцији за новинаре у скупштини Србије, у петак у 9.30, пренела је странка у саопштењу.

„Представићу документ једне од организација Светске банке у коме се говори о механизму како су у Гвинеји довели председника на власт и како је иза тога стајао Сорош и лобисти Рио Тинта, Блер и Кушнер. Истрагу против Рио Тинта воде САД, Велика Британија и Аустралија. Доказано је да је гвинејски председник добио 10 милиона евра“, навео је Алексић.

Мирослав Алексић изјавио је, коментаришући да ли би председник Србије Александар Вучић требало да присуствује на седници парламента на којој ће се расправљати о литијуму, да тема те скупштинске расправе – „није Александар Вучић“.

„Тема те скупштинске расправе није Александар Вучић, него је закон о забрани ископавања литијума… Што се тиче надлежности, доношење закона је искључиво у надлежности највишег законодавног тела, а то је скупштина Србије. Посланици су ти који гласају за или против, они дискутују и дебатују“, рекао је Алексић за телевизију Инсајдер.

Председник државе, према његовим речима, осим овлашћења да потпише или стави вето на неки закон када га парламент усвоји, „никаквих других правно-формалних овлашћења нема“.

„Имамо владу, имамо скупштину… Ово је предлог закона, ово није извештај владе, извештај о преговорима у Бриселу, ово је конкретан предлог закона и ту нема простора за било шта што би у овом тренутку требало да буде тема и да се на тај начин суштина затрпа“, оценио је Алексић.

Говорећи о том предлогу закона, који је поднело 86 посланика опозиције, казао је да он не предвиђа забрану свих геолошких истраживања и укидање рударења у Србији, како тврде представници власти, већ се само односи на литијум и бор, односно пројекат компаније „Рио Тинто“.

Додао је да ће, уколико закон не буде усвојен у скупштини, борба бити настављена, истичући да би закон могао да предупреди „уличне борбе и борбе у Горњим Недељицама“.

„Сви су спремни да се максимално боре, видели сте да је опозиција потпуно уједињена око те теме, сарађује са еколошким организацијама и бићемо ту да се боримо са грађанима на улици, јер ово је борба наше генерације“, рекао је Алексић.

На питање да ли учешће опозиције у организацији еколошких протеста јача или слаби те протесте, председник НПС је рекао да су еколошке организације кренуле у ту причу пре неколико година, „и они треба да наставе то да воде“.

„А ми смо ту као неко ко има велику одговорност према грађанима Србије. Свако од нас има подршку неких грађана, има своје програме, има своје странке, има своју обавезу да штити интересе грађана Србије, ми морамо да будемо део те приче“, навео је Алексић, додајући да је отпор њихова обавеза у „стању безакоња и непостојања институција“.

Извор: Данас
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА