Најновије

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: За Украјину тек следи најгоре

Украјина се суочава са најмрачнијим временима од почетка сукоба. Губи на бојном пољу на истоку земље, а руске трупе неуморно иду напред, додуше уз велике губитке у људству и техници, пише „Фајненшел тајмс“.
Тешко време...

Тешко време...

Украјинци очајнички покушавају да своје све мање снаге попуне мотивисаним и добро обученим војницима, али самовоља војних регрутних центара током мобилизације подстиче озбиљне друштвене тензије. Коначно, Украјину чека оштра зима са прекидима у снабдевању електричном енергијом и грејањем.

„Цело друштво је исцрпљено“, каже Александар Мережко, председник одбора за спољне послове украјинског парламента.

Истовремено, председник Володимир Зеленски је под све већим притиском западних партнера да пронађе пут до дипломатског решења, иако је упитна спремност Русије да преговара у скорије време.  Осим тога забрињава што је сада Украјина сувише слаба да би обезбедила правичан договор.

„Већина играча жели деескалацију“, каже један високи званичник у Кијеву.

На положају у близини Покровска, окружен видео мониторима који показују напредовање непријатеља, командант батаљона каже да је његова мисија почела да се мења.

„Сада више размишљам о томе како да спасем своје људе. Тешко је и замислити да ћемо непријатеља гурнути назад на границе из 1991. године“, каже Михаил Темпер мислећи на званични циљ руководства да поврати територијални интегритет земље.

До јуче инспирисани надом у ослобођење своје земље, сада су чак и војници на првим линијама фронта почели да говоре о преговорима са Русијом за окончање борби.

Јуриј, још један командант са источног фронта плаши се „вечног рата“.

„Сада сам за преговоре“, додаје он. Брине се да би његов син, такође војник, могао да проведе знатан део живота у рововима, док ће унук наследити само бескрајне сукобе.

„Ако САД затворе вентил, бићемо готови“, истиче још један официр из 72. механизоване бригаде из суседног Курахова.

Бајденова администрација признаје да је њена тренутна стратегија неодржива јер „губимо рат“, каже Џереми Шапиро, шеф вашингтонске канцеларије Европског савета за спољне односе. „Размишљају о томе како да сукоб пребаце у мирније стање“, додаје он.

Главна претња Кијеву је могућност да Доналд Трамп победи на америчким председничким изборима следећег месеца и покуша да наметне неповољан мировни споразум Украјини претећи да ће прекинути даљу војну и финансијску помоћ. Трамп је прошле недеље поновио своју посвећеност окончању борби што је пре могуће.

Највеће присталице Украјине у Европи би волеле да се она бори, али немају залихе оружја за то, нити план да попуне празнину ако Сједињене Државе оду.

Прочитајте ОВДЕ о новим тензијама на КиМ

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА