Најновије

НАТО ДЕПРЕСИЈА: Ф-16 не могу против Руса

Старији модели борбених авиона Ф-16 које су западни савезници испоручили Украјини, не могу да парирају најбољим руским авионима, рекао је амерички генерал за "Бизнис инсајдер" (БИ).

Како наводи, Ф-16 које је Украјина почела да добија од својих савезника, најнапреднији су авиони које Кијев сада има у свом арсеналу и наоружани су моћнијим бомбама и ракетама, него што је то случај са осталим летелицама украјинске војске.

Међутим, најбољи руски авиони их и даље надмашују, изјавио је за БИ генерал-мајор америчке војске Гордон "Скип" Дејвис, некадашњи заменик помоћника генералног секретара Одељења за одбрамбене инвестиције НАТО-а. Тај одсек пружа, између осталог, техничку, финансијску и процедуралну експертизу у вези са ваздухопловним способностима.

Дејвис је рекао да украјински Ф-16 "сада праве разлику" и додао да ће им "помоћи да направе још већу разлику" када их стигне више. БИ подсећа, да се очекује да ће до краја године Украјини бити испоручено око двадесет Ф-16.

Ипак, како наводи амерички генерал, ови авиони "имају проблем у погледу домета и рањивости", и да чак и најбољи системи које Запад може да постави на њих и даље неће довести до тога да Ф-16 буду супериорнији у односу на неке од најбољих руских авиона.

Амерички лист подсећа да су Украјини испоручени искључиво старији модели Ф-16, што значи да су они ограничени у погледу својих способности, укључујући и капацитете њихових радара.

Насупрот томе, оцењује Дејвис, Русија има "неколико стотина прилично напредних авиона", конкретно Су-35С, Су-30СМ(2), МиГ-31 и у мању количину авиона пете генерације Су-57. Сви наведени типови летелица могу носити ракете ваздух-ваздух Р-37М које имају већи домет од ракета АИМ-120 које су Украјини испоручиле САД.

Према речима Дејвиса, све ове летелице представљају претњу за украјинске Ф-16, заједно са огромним батеријама руске ПВО.

"Ти руски авиони имају ракете и радаре који могу да досегну и нападну Ф-16. То је проблем и то ће остати проблем", додао је амерички генерал.

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА